trygonometria
anonim123: cos2x+cosx+1=0 Czy da się to rozwiązać przez podstawianie
2cos2x−1+cosx+1=0
2cos2x+cosx=0
2t2+t=0?
14 cze 16:34
Qulka: jak widać da
14 cze 16:37
anonim123: Ale zły wynik mi wychodzi
14 cze 16:39
anonim123: | | pi | | 3pi | | 2pi | | 4pi | |
Powinien być |
| lub x= |
| lub x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
14 cze 16:41
wredulus_pospolitus:
2t
2 + t = 0 −−−> t = 0 lub t = −1/2
t = 0 −−−> x = π/2 lub x = 3π/2
t = −1/2 −−> x = ...
14 cze 16:47
anonim123: Jak to zrobić podstawieniem aby wyszedł ten wynik?
14 cze 16:47
Eta:
2cos2x+cosx=0 ( po licho ! podstawienie !
cosx( 2cosx+1)=0
cosx=0 v cosx= −1/2
..................
dokończ
14 cze 16:50
wredulus_pospolitus:
anonim −−− nie rozumiem w czym masz problem
2t2 + t = 0 −−−> t(2t+1) = 0 −−−> t = 0 lub t = −1/2 −−−> cosx = 0 lub cosx = −1/2
14 cze 16:51
anonim123: Ok.Dzięki
14 cze 16:54
anonim123: źle policzyłam pierwiastki
14 cze 16:55
wredulus_pospolitus:
mam nadzieję, że nie Δ tam liczona nie była
14 cze 16:56
ICSP: świętą Δ obrażasz?
Oczywiście, że świętobliwość była liczona
14 cze 16:59