| 1 | x | 1 | 2 | |||||
f(x) = | + | + 2 = | − | + 3 | ||||
| x−1 | x+2 | x−1 | x+2 |
| 1 | x | 1 | x + 2 − 2 | ||||
+ | + 2 = | + | + 2 = | ||||
| x − 1 | x + 2 | x − 1 | x + 2 |
| 1 | 2 | |||
= | − | + 3 | ||
| x − 1 | x + 2 |
| 1 | x | 1 | x + 2 − 2 | ||||
+ | + 2 = | + | + 2 = | ||||
| x − 1 | x + 2 | x − 1 | x + 2 |
| 1 | x + 2 | −2 | 1 | 2 | ||||||
= | + | + | + 2 = | + 1 − | + 2 = | |||||
| x − 1 | x + 2 | x + 2 | x − 1 | x + 2 |
| 1 | 2 | |||
= | − | + 3 | ||
| x − 1 | x + 2 |
| x+2−2 | x+2 | (−2) | 2 | ||||
= | + | = 1 − | |||||
| x+2 | x+2 | x+2 | x+2 |
Moja sytuacja wygląda tak, że w liceum miałem matematykę podstawową, która szła mi − powiedzmy
− powyżej przeciętnej, ale orłem nie byłem. Poszedłem na gospodarkę przestrzenną z nadzieją,
że matematyka, którą tam spotkam nie będzie dla mnie zabójcza i pewnie tak by było, gdyby nie
afera z wirusem. Jak już wyżej pisałem zdalne nauczanie ogranicza się do podania teorii i
przykładów które wyglądają mniej więcej tak:
Mając coś takiego robimy odpowiednie przekształcenia i otrzymujemy to. Następnie używając
odpowiednich twierdzeń otrzymujemy tamto i wyliczamy wynik. Jakie są to twierdzenia i jakie
obliczenia − to nie jest podawane.
Dlatego pytam o takie "banały" bo serio chcę to zrozumieć a samemu bez wytłumaczenia krok po
kroku nie jestem w stanie...
Pewnie ktoś powie "trzeba było dać sobie spokój z matematyką skoro jej nie rozumiesz" Może i
tak, ale biorąc pod uwagę jak często jest wykorzystywana to jednak chciałbym przynajmniej
jakieś podstawy znać.
Ktoś inny powie, że nie chce mi się uczyć i chcę gotowca z forum... To nie jest tak... Bez
wytłumaczenia tej teorii, najszczersze chęci nie pomogą..
Wybaczcie tak długi wywód, juz kończę się nad sobą użalać
Dziękuję za cierpliwość i wytłumaczenie
Pozdrawiam.
Szczerze, to jeszcze trzy − cztery lata temu z matematyki nie potrafiłem dosłownie nic, dopiero
potem nią się zainteresowałem
Oczywiście nawyk lenistwa z lat nastoletnich wszedł mi w krew i nadal się trzyma − dlatego sam
mam czasami problemy z matematyką, a żeby było śmieszniej − studiuję ją
Ogółem czuję, jakbyś mówił o jakimkolwiek skrypcie. Zwykle tak to właśnie jest, że zwykle nie
ma podanych konkretów co i dlaczego, ot podają numer twierdzenia i załatwione (przynajmniej
dla nich).
W samych symbolach nieoznaczonych szukaj uproszczeń. Na przykład tak jak powyżej: mieliśmy
| x | ∞ | |||
i jak widzimy, granica tego wyrażenia pierwotnie jest | . Ale wystarczy co | |||
| x + 2 | ∞ |
| 2 | ||
nieco pozmieniać i dostajemy nagle | + 1 i granica wynosi 1. | |
| x+2 |
| x |
| |||||||||
Zawsze też możesz podzielić całe wyrażenie przez x: | = | = | ||||||||
| x + 2 |
|
| 1 | |||||||||||
, a granica tego wynosi 1 | |||||||||||
|