matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
objętość
armik:
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny ABC , w którym |AB|=|BC|=a oraz |∡ BAC| = α . Krawędź boczna AS jest nachylona do podstawy pod kątem α oraz krawędzie skośne tzn. AS i BC , BS i AC , CS i AB są prostopadłe.
1
α
Uzasadnij, że objętość ostrosłupa wynosi V =
a
3
sin α sin
.
3
2
16 cze 12:09
Qulka:
β=180−2α
a
2
sinβ
a
2
sin2α
Pole podstawy P=
=
=a
2
sinαcosα
2
2
H=tgα•x
b
b
=cos(90−α)=sinα ⇒ x=
x
sinα
b
=cosα ⇒ b=a•cosα
a
a•cosα
H=tgα •
= a
sinα
1
V=
•a
3
•sinα•cosα
3
i chyba trochę inaczej niż w zadaniu
17 cze 09:52