Oblicz pole przekroju sześcianu
ziomek243: Sześcian o krawędzi 1 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy. Kąt
nachylenia otrzymanego przekroju do podstawy wynosi α .
Oblicz pole P przekroju. Rozważ wszystkie możliwości.
17 cze 13:24
Bleee:
Sytuacje:
1) tgα ≤ 2
wtedy przekrojem jest trójkąt równoramienny o podstawie =
√2,
| | √2 | |
natomiast jego wysokość będzie równa h = |
| |
| | 2cosα | |
2) tgα > 2
wtedy przekrojem będzie trapez równoramienny o dłuższej podstawie =
√2,
| | √2 | |
wysokość tego trapezu będzie równa h = |
| |
| | 2cosα | |
natomiast krótszą podstawę wyznaczysz z podobieństwa trójkątów.
17 cze 16:20