ta "parabola" to dwa wykresy
1) y = √x (pomaranczowy)
2) y = −√x (zielony)
On szuka stycznej do tej "paraboli" i rownoleglej do prostej AB
wiadomo, ze punkt C(xc, √xc)
Aczkolwiek wydaje mi sie ze szuka stycznej do gornej polowy "paraboli" czyli funkcji y=√x,
bo tylko te czesc jest sens rozpatrywac.
Czyli mamy funkcje y = √x, zapiszmy to jako f(x) = √x
(Wiadomo, ze pochodna w punkcie to wspolczynnik kierunkowy prostej stycznej)
zatem
pochodna:
| 1 | ||
f'(x) = (√x)' = | ||
| 2√x |
| YB−YA | 1−0 | 1 | ||||
a = | = | = | = 1 | |||
| XB−XA | 0−(−1) | 1 |
| 1 | ||
f'(xc) = | = 1 | |
| 2√xc |