ciągi n
pizdus: Ciągi potrzebuję na jutro a nie potrafię

1)Oblicz a3, a5, a n+1, a16 dla ciągu an = 1−2n/2−n
2) które wyrazy ciągu an = n
2 + n − 4 są równe 2
3) zbadaj monotoniczność ciągu an = 2−3n dany jest ciąg an = −n
2 +4n + 5 ile jest wyrazów
dodatnich
4) ile wyrazów ujemnych ma ciąg an = 3 − 2/3n
15 cze 18:41
kyrtap: 1) Licz
a3 = 1 − 2*3/2−3
a5 = 1−2*5/2−5
an+1 = 1−2(n+1)/2−(n+1)
a16 = 1 − 2*16/2−16
15 cze 18:55
kyrtap: Mam nadzieję że się doczekam wyników
15 cze 19:04
janek191:
z.2
an = n2 + n − 4 = 2
n2 + n − 6 = 0
( n + 3)*( n −2) = 0
n = 2 bo n ∊ℕ
Odp. a2 =2
==========
15 cze 19:29
janek191:
z.2
an = n2 + n − 4 = 2
n2 + n − 6 = 0
( n + 3)*( n −2) = 0
n = 2 bo n ∊ℕ
Odp. a2 =2
==========
15 cze 19:31
xyz: @autor
czego konkretnie?
dodawać umiesz?
odejmować?
mnożyć?
bo tyle potrzeba...
15 cze 19:43
janek191:
z.3
an =2 − 3n − ciąg malejący
an+1 = 2 − 3*(n+1) = 2 − 3 n − 3 = −3 n − 1
więc
an+1 − an = ( −3 n − 1) − ( 2 − 3n) = − 3 < 0 zatem ciąg (an) jest malejący.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
an = − n2 + 4 n + 5 > 0
n2 −4 n − 5 < 0
(n + 1)*(n −5) < 0
n1 = − 1 n2 = 5
więc
n ∊ ( − 1, 5) i n ∊ ℕ , zatem n ∊{ 1,2,3,4}
Odp. 4 wyrazy ciągu (an) są dodatnie: a1,a2,a3,a4.
15 cze 19:46