Wielomiany
Agata3: //matematyka.pisz.pl/forum/28025. proszę o pomoc⇒ Bogdan
26 lis 11:02
26 lis 11:16
Szymon8181: W pewnej korporacji taksówkowej cenę kursu oblicza się według zasady: pierwszy kilometr trasy
kosztuje 7 złotych, a każdy następny rozpoczęty kilometr 2 złote 30 groszy. Funkcja f opisuje
wyrażony w złotych koszt kursu w tej korporacji w zależności od liczby przejechanych
kilometrów. Wartość funkcji f dla argumentu 3,7 jest równa
Narazie udałk mi się napisać tylko wzór funkcji y=2,30x+7
Co dalej? Czy trzeba zamieniać złotówki na ułamki?
10 lis 18:14
iteRacj@:
zawsze warto wyjaśnić, co przyjąłeś za x
tutaj x − liczba przejechanych kilometrów
zwróć uwagę, że pierwszy kilometr trasy kosztuje 7 złotych, a każdy następny (czyli
od drugiego) rozpoczęty kilometr 2 złote 30 groszy
f(x)=1*7+(x−1)*2,3
10 lis 18:24
fil:
14 cze 17:46
ite: @
fil nie zgadza się cennik

?
14 cze 20:10
Xyz: Oblicz.
0,5 ( x + 1)2 − 2
29 paź 17:45
getin:
0,5x
2 + x − 1,5
a = 0,5, b=1, c=−1,5
delta = 1
2 − 4*0,5*(−1,5) = 1 + 3 = 4
| | x1+x2 | | −3+1 | |
p = |
| = |
| = −1 |
| | 2 | | 2 | |
q = 0,5*(−1)
2+(−1)−1,5 = 0,5−1−1,5 = −2
W = (−1, −2)
f↗ <−1, +
∞)
f↘ (−
∞, −1>
Mamy własność f(−1−m) = f(−1+m) dla dowolnego m e R
oś symetrii: x = −1
zbiór wartości: y e <−2; +
∞)
pochodna: x + 1
Równanie f(x) = m:
− ma jedno rozwiązanie dla m=−2
− ma dwa rozwiązania dla m > −2
nie ma rozwiązań dla m < −2
Prosta o równaniu y = −2 jest styczna do wykresu funkcji 0,5x
2 + x − 1,5
29 paź 20:59
6latek: Xyz. Twoje polecenie jest niejasne
Co to znaczy oblicz ?
Podajesz wyrazenie z niewiadoma .Nie jest to ani rownianie czy nierownosc ani tez funkcja
Ewentuanie moge to zrozumiec ,Oblicz wartosc tego wyrazenia np dla x=5 .
29 paź 21:34
Eta:
Oblicz :
♥+♣*♦−♠
29 paź 21:38
6latek: Dobry wieczor i dobranoc
29 paź 21:46
fil:
witam
10 lis 23:51
olcia: czy (x−1)! rowna sie 1
13 sty 15:14
Jerzy:
Czy np.: (5 − 1)! = 1 ?
13 sty 15:15
hydroxyzina: Narysuj stosując odpowiednie przesunięcie wykres funkcji f(x)=3(x+1)2 +2. Następnie podaj
współrzędne wierzchołka, przedziały monotoniczności, zbiór wartości, równanie osi symetrii
uzyskanego wykresu.
18 lut 11:49
chichi:
g(x) = 3x2 Tv=[−1, 2] = g(x+1)+2 = 3(x+1)2+2 = f(x)
W=(−1, 2)
f jest rosnąca na przedziale [−1, +∞)
f jest malejąca na przedziale (−∞, −1]
ZW=[2, +∞)
Równanie osi symetrii: x=−1
18 lut 12:01
Staś: Osiem pomp o jednakowej wydajności wypompowuje wodę ze stawu w czasie 24 godzin.
Określ prawdziwość zdań.
1. Cztery takie pompy wypompowałyby wodę ze stawu w czasie 12 godzin.
2. Sześć takich pomp wypompowałyby wodę ze stawu w czasie 32 godzin.
pierwsze rozumiem że fałsz bo 48 godzin a drugie jest niby prawdą ale dlaczego?
18 maj 23:43
Filip: bog raczy wiedziec...
23 lip 22:57
Alibaba:
x − liczba godzin wypompowywania wody przez jedną pompę
25 lip 13:16
Staś: Uzasadnij że w ciągu arytmetycznym co najwyżej dwa kolejne wyrazy mogą być
Kwadratami liczb naturalnych
13 gru 20:47
.:
13 gru 21:41