procenty
procent:
Bateria z 10 % naladowala sie do 60 %. O ile procent wzrosl poziom naladowania baterii?
18 cze 23:14
wredulus_pospolitus:
z 10% do 60% więc wzrósł o 50% pojemności baterii czyli 5−cio krotnie.
18 cze 23:15
Qulka: czyli 500%
18 cze 23:16
Leszek: Wzrost z 10 % do 60% to znaczy o 50 punktow procentowych !
Natomiast procenty liczymy :
10 −−−−100 %
60 −−−− x%
⇒x= 600 % , czyli wzrost o 500 %
19 cze 18:50
Qulka: to lepiej było od razu wstawić te 50pp i wyszłoby od razu x=500%
19 cze 18:52
Leszek: Tak ,ale wczesniej bylo napisane " wiec wzrosl o 50 % " to jest bledne sformulowanie
Uczen w podstawowce powinien rozrozniac pojecia " procent " i " punkt procentowy "
19 cze 18:56
Qulka: dobrze było bo to 50% całej pojemności baterii i że to coś innego niż
procent poziomu naładowania
19 cze 19:04
Leszek: To jak @Qulka odpowie na to pytanie :
W ciagu miesiaca poparcie dla kandydata X wzroslo z 20 % do 30%
Odpowiedzi wielokrotnego wyboru :
A. Poparcie wzroslo o 10 %
B. Poparcie wzroslo o 10 punktow procentowych
C. Poparcie wzroslo o 50 %
19 cze 19:10
Qulka: oczywiście B i C
19 cze 19:21
janek191:
| 60 − 10 | | 50 | |
| = |
| = 5 = 500% |
| 10 | | 10 | |
19 cze 19:33