Wykaż, że funkcja...
bienias: Wykaż, że funkcja określona wzorem f(x)=x/(1+x2), przyjmuje najmniejszą wartość równą
−12, a największą 12
22 maj 21:07
Saizou :
wyznacz ekstrema funkcji
22 maj 21:09
Eta:
y=m
| x | |
| =m ⇒ m(1+x2)−x=0 mx2−x+m=0 , |
| 1+x2 | |
| | 1 | | 1 | |
Δm≥0⇔ 1−4m2≥0 ⇔ (2m+1)(2m−1)≤0 ⇒ m∊<− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
ZW= <− |
| , |
| > to ymin=− |
| ymax= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.w
22 maj 21:15
Saizou : w sumie można też tak
22 maj 21:18
Eta:
22 maj 21:22
pigor: ..., lub także bez pochodnych tak: f(0)=0, a dla x≠0
| | x | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| i x+1x≥2, gdy x∊R+ v x+1x≤−2, gdy x∊R−, |
| | 1+x2 | | x+1x | |
a stąd odwrotności (zmiana zwrotu) itd ... i wszystko jasne ...
22 maj 21:31
dede: 787
16 cze 14:52