funkcja kwadratowa
Jednorożec Michał: Wykaż ,że :
a) jeśli x + y = 2 to x3 + x3 ≥ 2
b)jeśli x − y = 5 to x3 − y3 ≥ 31,25
5 mar 17:49
PW: a)
(x+y) > 2 ⇒ (x+y)3 > 23
(bo funkcja u3 jest rosnąca), licz dalej.
5 mar 18:01
PW: Prostuję, założenie było x+y = 2, więc zaczynamy od
(x+y)3 = 8.
5 mar 18:06
Jednorożec Michał: x+y = 2
(x+y)3 = 23
x3 + 3x2y + 3xy2 + y3 = 8
x3 + y3 + 3xy(x+y) = 8
jak dalej przekształcać ?
5 mar 18:09
PW: Teraz się zastanowić, co taki napis znaczy.
Gdyby xy < 0 (a może tak być, nic nie zakładają o x i y), to
3xy(x+y) < 0
−3xy(x+y) > 0
Nasze równanie ma postać równoważną
x3 + y3 = 8 − 3xy(x+y)
Oznaczałoby to, że x3 + y3 > 8 (bo jest sumą 8 i liczby dodatniej).
Tym bardziej więc
x3 + y3 > 2
− w tym przypadku twierdzenie jest prawdziwe.
Weźmy więc xy>0 − dalej Ty.
5 mar 18:24
PW: Wskazówka. x>0 i y>0, y=2−x. Jaka jest największa wartość iloczynu xy = x(2−x)?
5 mar 18:33
Jednorożec Michał: Pewnie źle to rozumie ale czy to ma być coś takiego ?
3xy(x+y) < 0
x3 + y3 = 8 + 3xy(x+y)
x3 + y3 > 8
5 mar 18:34
PW:
Wracamy do podstawowej równości
x3+y3+3xy(x+y) = 8.
Wiemy, że (x+y) = 2, możemy więc napisać
x3+y3+6xy = 8.
Czytaj teraz wskazówkę.
5 mar 18:48
Jednorożec Michał: no jesli x > 0 i y > 0 ,a także y=2−x to
jedynie 1 spełnia te równanie
1=2−x
x=1
tak samo w przypadku
x3+y3+6xy = 8
8=8
5 mar 19:00
PW: Wytłumaczmy to lepiej:
funkcja f(x) = x(2−x) osiąga maksimum dla x=1. Wiemy to z własności funkcji kwadratowej, dobrze
by było w rozwiązaniu narysować wykres funkcji f na przedziale (0,2).
Tym samym prawdziwa jest nierowność
6xy = 6x(2−x) ≤ 6
− 6xy ≥ −6
Wobec tego równość
x3+y3+6xy = 8
pozwala wnioskować, że
x3+y3 = 8 − 6xy ≥ 8 − 6 = 2,
co kończy dowód.
5 mar 19:09
ZKS:
To jeszcze ja przedstawię inny sposób.
Wiemy że
teraz korzystamy z nierówności pomiędzy średnimi
średnia potęgowa rzędu 3 ≥ średnia potęgowa rzędu 1
| 3√x3 + y3 | | x + y | |
| ≥ |
| = 1 / 3 |
| 3√2 | | 2 | |
x
3 + y
3 ≥ 2
5 mar 19:12
Jednorożec Michał: dzięki wielkie, ide teraz to trawić
5 mar 19:14
pigor: ..., lub tak :
x+y=2 ⇒ y=2−x , wtedy
x3+y3= x
3+(2−x)
3= x
3+8−12x+6x
2−x
3= 6x
2−12x+8= 6x−12x+6+2=
= 6(x
2−2x+1)+2= 6(x−1)
2+2
≥2, przy czym równość ⇔ x=1=y c.n..w.
5 mar 19:24
PW: Krótko i węzłowato.

.
Jednorożcu, weź lepiej do serca sposób
pigora
5 mar 19:35
pigor: ..., no to b) jeśli x−y= 5 , to
x3−y3 ≥ 31,25
wtedy x−y=5 i y=x−5 i
x3−y3= (x−y)(x
2+xy+y
2)= 5[x
2+x(x−5)+(x−5)
2] =
= 5(2x
2−5x+x
2−10x+25)= 5(3x
2−15x+25)= 15(x
2−5x+
253) =
= 15[x
2−2x*
52+(
52)
2−
254+
253] =
= 15(x−
52)
2+15(
10012−
7512) = 15(x−
52)
2+15*
2512 =
= 15(x−
32)
2+5*
254 = 15(x−
32)
2+5*6
14 =
= 15(x−
32)
2+31
14 =
15(x−1,5)2+31,25
≥ 31,25, gdzie
równość zachodzi gdy x= 1,5 i y= −3,5 . ...

c.n.w.
5 mar 20:32
henu kotus: chuj
15 cze 01:26