max
niewiem: Jeden wiechołek kwadratu ABCD leży na prostej y=2x−17, dwa inne leżą na paraboli y=x2 .
Oblicz maksymalną wartość pola ABCD.
14 cze 11:23
fil:
masz jakis pomysl, kiedy pole tego kwadratu bedzie najwieksze?
14 cze 11:42
niewiem: nie wiem niestety
14 cze 11:44
fil:
Kiedy bok bedzie najwiekszy, a kiedy tak bedzie? Wtedy, kiedy odeglosc punktu lezacego na
paraboli y = x2 od prostej y = 2x − 17 bedzie najwieksza
14 cze 11:45
Qulka: to nie musi być pod kątem prostym więc odległość nie zadziała

a największa będzie pewnie w nieskończoności bo się rozjeżdżają
14 cze 11:47
niewiem: jak to rozwiązć do końca?
14 cze 11:48
Qulka: na razie mam 5 równań z 5 niewiadomymi i mi sie nie chce..szukam łatwiej
14 cze 11:58
Jacek:
Za malo danych jest, aby wykonac to zadanie.
14 cze 12:21
fil:
faktycznie, bo nie wiemy co z 4tym wierzcholkiem, to da sie to zadania zrobic w takim razie?
14 cze 12:24
14 cze 12:29
14 cze 12:31
ygrek: Qulka a nie lepiej jak dwa wierzchołki leżą na prostej i kolejne dwa na prawej częsci paraboli?
14 cze 13:41
Qulka: w treści jest tylko jeden
14 cze 16:04
Qulka: ale minimalne pole chyba się by udało policzyć
14 cze 16:39
Qulka: około 77,8
14 cze 17:07
ygrek: Ale o czwartym nic nie wiadomo więc może też należeć do prostej
14 cze 19:47
ygrek: A jakby załozyć A(x1,x12) oraz D(x2,x22) należą do paraboli a B i C do prostej?
14 cze 22:20
14 cze 23:16
ygrek: Czyli minmum to 80
14 cze 23:43