15 cze 11:19
ICSP: po 12 zrobimy
15 cze 11:21
ICSP: a jak ktoś zrobi przed 12 to zobaczymy się z nim dopiero jutro
15 cze 11:22
wredulus_pospolitus:
po 12.00 to już nie będzie chciał/−a
15 cze 11:22
ICSP:
15 cze 11:22
marta: co

?
15 cze 11:23
wredulus_pospolitus:
ale co co
15 cze 11:23
marta: czemu po 12stej?
15 cze 11:23
ICSP: Gdyż dzisiaj od 9 do 12 jest egzamin maturalny z rozszerzonej matematyki.
15 cze 11:25
marta: No tak czyli studenci poczekają po maturze
15 cze 11:26
wredulus_pospolitus:
tak ... poczekają ... parę godzin studenta nie zbawi
15 cze 11:27
ICSP: 30 minut raczej
15 cze 11:31
marta: W sumie tak bo mam to odesłać do jutra
15 cze 11:33
marta: choć w niektórych postach były odpowiedzi dzisiaj przed 12:00
15 cze 11:34
wredulus_pospolitus:
marta −−−
krok 1: założenia
krok 2: wykazujesz kiedy strony są dodatnie (kolejne założenia)
krok 3: podnosisz do 2 oba równania
krok 4: redukujesz co się da i 'bawisz się dalej'
15 cze 11:34
ICSP: wredulus ty chyba chcesz aby ona pół dnia straciła na rozwiązanie.
Przecież to można zrobić w 3 minuty z przerwa na kawę.
15 cze 11:37
marta: ICSP jak to wykonać?
15 cze 11:57
ICSP: √x + √y + √x − √y = √4x − y
dla x ≥ −√y oraz y ≤ 4
stronami do kwadratu
x + √y + x − √y + 2√x2 − y = 4x−y
2√x2 − y = 2x − y, zakładamy, że y ≤ 2x i znowu stronami do kwadratu
4x2 − 4y = 4x2 − 4xy + y2, y = 0 nie jest rozwiązaniem, więc dzielę przez y
−4 = −4x + y
y = 4x − 4
sprawdzam z warunkiem y ≤ 2x
4x − 4 − 2x ≤ 0
x ≤ 2
ale natomiast podstawienie y = 4x − 4 pod drugi pierwiastek w drugim równaniu daje
√4x − 4 −3x + 3 = √x − 1 co jest określone dla x ≥ 1
Zatem jeśli rozwiązanie istnieje to jest w przedziale [1 ; 2] co daje sprzeczność z dziedziną
wyrażenia √x2 − 9
Zatem układ jest sprzeczny.
15 cze 12:04
marta: Dzieki przeanalizuje
15 cze 12:06
ICSP: Jednak y = 0 jest rozwiązaniem co mocno komplikuje sprawę
Podstawienie go do drugiego równania prowadzi do
√x2 − 9 = 3
√3 − 3x − 2
| | 23 | |
należy założyć, że x ≤ |
| |
| | 27 | |
podnosząc stronami do kwadratu dostajemy
x
2 + 27x − 40 = −12
√3 − 3x
| | 1 | | 1 | |
kolejne założenie x2 + 27x − 40 ≤ 0 ⇒ x ∊[ |
| (−27 − √889) ; |
| (−27 + √889)] |
| | 2 | | 2 | |
kolejne podniesienie stronami do kwadratu da już równanie 4 stopnia:
x
4 + 54x
3 + 649x
2 − 1728x + 1168 = 0
a to trzeba robić metodą Ferrariego.
Może Mariusz przyjdzie i rozpisze.
15 cze 12:23
marta: Spoko to zadanie z * wiec nie jest łatwe niestety
15 cze 12:29
wer: y chyba nie moze byc rozwiazaniem bo podstawiony do 1 rownania daje 0=√4x czyli x wtedy tez
zero a wówczas w II rownaniu √x2−9 nie istnieje. Czy sie myle?
15 cze 12:37
wer: y=0 na poczatku mialo byc
15 cze 12:37
ICSP: √x + √x = √4x
2√x = 2√x
czyli tożsamość.
15 cze 12:38
wer: ale tam jest minus
15 cze 12:39
wer: √x−√x
15 cze 12:39
ygkrek: tam chyba jest − miedzy pierwiastkami
15 cze 12:39
ICSP: tam jest minus XD
ja widziałem plus cały czas i całe moje rozwiązanie jest dla tego plusa XD
15 cze 12:39
wer: ICSP hehe ten sie nie myli co nic nie robi
15 cze 12:40
marta: Czyli niestety nic
15 cze 12:49
ICSP: no to od nowa

znów tylko pierwsze równanie:
√x + √y −
√x − √y =
√4x − y
Dziedzina taka sama. Ponieważ,
√x + √y −
√x − √y ≥ 0 to mogę podnieść stronami do
kwadratu:
2x − 2
√x2 − y = 4x − y
2
√x2 − y = −2x +y zakładam −2x + y ≥ 0 ⇒ y ≥ 2x i podnoszę stornami do kwadratu
4x
2 − 4y = 4x
2 − 4xy + y
2
y = 0 ⇒ x = 0 a to nie należy do dziedziny ze względu na
√x2 − 9
dzieląc przez y
−4 = y − 4x
y = 4x − 4
podstawiając do drugiego
√x2 − 9 = 3
√x − 1 −2
Zakładam 3
√x − 1 − 2 ≥ 0
Podnosząc do kwadratu
x
2 − 9 = 9x − 9 + 4 − 12
√x−1
x
2 − 9x − 4 = −12
√x − 1
| | 1 | | 1 | |
Zakładam x ∊ [ |
| (9 − √97) ; |
| (9 + √97)] |
| | 2 | | 2 | |
Podnosząc do kwadratu
(x
2 − 9x − 4)
2 = (−12
√x−1)
2
x
4 −18x
3 +73x
2 −72x +160 = 0
x = 5 jest pierwiastkiem. Dzieląc przez (x−5)
(x−5)(x
3 − 13x
2 + 8x −32) = 0
| | 1 | |
Drugi pierwiastek jest większy od |
| (9 + √97) |
| | 2 | |
zatem nie jest rozwiązaniem.
Ostatecznie x = 5 i y = 20−4
15 cze 12:58
marta: Ok znów zacynam analizować
15 cze 13:03
wer: ICSP a miało być 3 min z przerwą na kawę
15 cze 13:27
ICSP: jak się tak dodaje pierwiastki:
√x + √x = √2x
to 3 minuty z przerwą na kawę XD
15 cze 13:29