punkty nieciągłości
stud: Znajdź punkty nieciągłości funkcji
f(x, y) = x
2 − y
2 dla x ≥ y
x − y dla x < y
W sumie to przydałyby się wskazówki jak to rozwiązać. Domyślam się, że chodzi tak w zasadzie o
sprawdzenie punktów na prostej x = y, bo poza tą prostą funkcja na tych podzbiorach dziedziny
jest ciągła ze względu na to, że jest na nich wielomianami. Tylko nie bardzo wiem jak to
poprawnie pokazać
17 cze 14:50
piotr: w każdym punkcie prostej x=y
funkcja f(x,y) ≡ 0
czyli funkcja nie ma punktów nieciagłości
17 cze 15:46
stud: Hm, czyli ogólnie f(x, x) = 0 i teraz w zasadzie przyrównujemy x − y = 0. I stąd funkcja jest
ciągła na całej dziedzinie. Dobrze to widzę?
17 cze 15:56