całka
całka: Oblicz całke
W mianowniku pod pierwiastkiem jest e
x+(x+2)
2
4 kwi 15:53
Blee:
Na pewno tak wygląda ta całka ?
4 kwi 16:14
Blee:
skąd masz taką całkę ?
4 kwi 16:14
Benny: Nawet wolfram wymięka.
4 kwi 16:54
całka: Ale bez wolframu
4 kwi 17:37
Blee:
Owej calki nie policzysz.
4 kwi 17:51
Blee:
Pytanie pozostaje takie samo: skad ja masz?
4 kwi 17:52
całka: Z zajęc
4 kwi 18:04
całka: i?
4 kwi 22:33
piotr: | | 573589 x11 | | 402281 x10 | |
≈− |
| + |
| − |
| | 10218700800 √5 | | 2580480000 √5 | |
| | 61157 x9 | | 413 x8 | | 397 x7 | |
− |
| + |
| − |
| + |
| | 145152000 √5 | | 368640 √5 | | 134400 √5 | |
| | x5 | | 9 x4 | | x3 | | x2 | |
− |
| + |
| − |
| + |
| |
| | 48 √5 | | 160 √5 | | 6 √5 | | 2 √5 | |
4 kwi 23:12
całka: co

? a skad to?
4 kwi 23:16
piotr: to scałkowane tylko początkowe wyrazy szeregu Taylora stąd też znak ≈
4 kwi 23:20
całka: nie znam tego sposobu
5 kwi 10:06
Blee:
całki tej w sposób 'standardowy' nie wyliczysz
5 kwi 10:30
Blee:
musisz mieć coś źle przepisane albo prowadzący się jebnął
ewentualnie ... miałeś szeregi Taylora, ale o tym nie pamiętasz
5 kwi 10:30
całka: Może ktoś miał całki i jest w stanie to rozwiązać?
5 kwi 15:39
Mita: Spróbuj tak: podziel licznik i mianownik przez √ex i potem przez podstawianie
v=(x+2)√e−x
6 kwi 08:45
całka : Wolfram wymienia 😂
6 kwi 18:06
całka : Wymieka 😁
6 kwi 18:06
jc: Brawo Mita

Podstawienie v=(x+2)e
−x/2 prowadzi do całki
| | dv | |
2∫ |
| dv = 2 ln(v + √1+v2) |
| | √1+v2 | |
Pozostaje wstawić v=(x+2)e
−x/2.
6 kwi 19:15
jc: Oj, postaw przed wszystkim minus!
6 kwi 19:17
jc:
v=(x+2)e−x/2
dv/dx = e−x/2 − (x+2)/2 e−x/2 = − (1/2) x e−x/2
6 kwi 19:21
Mariusz:
x − 2ln|x+2+√ex+(x+2)2| +C
7 kwi 16:28
Mariusz:
22 kwi 08:24
ula: Ale tę całkę ktoś sprytnie rozwiązał, gratulacje
15 cze 19:18