Oblicz iloczyn wektorowy
Nowa: Jak to obliczyć ?
A=(4,5,7) i B=(4,7,9)
AxB=
14 cze 19:12
Leszek: Oblicz wyznacznik : i j k
4 5 7
4 7 9
14 cze 19:29
Qulka: dopisać i j k i policzyć wyznacznik 3x3
14 cze 19:29
Nowa: czyli (45−49),(36−28),(28−20)
co daje −4,8,8 tak ?
14 cze 19:31
Qulka: −4,−8,8
14 cze 19:36
Nowa: A jak się wzieło to −8 ?
14 cze 19:37
Nowa: 4*9+(zmieniam znak na minus) 7*4= więc 36−28
14 cze 19:38
Leszek: Np. Metoda Sarusa !
14 cze 19:39
Qulka: bo albo zrób pełnego Laplace'a, albo pełne 3x3
14 cze 19:39
Iryt:
i j k || i j
4 5 7 || 4 5
4 7 9 || 4 7
det(..)=i*5*9+j*7*4+k*4*7−(j*4*9+i*7*7+k*5*4)=
=45i+28j+28k−36j−49i−20k=−4i−8j+8k
14 cze 20:08
14 cze 20:14