Wyznaczenie ilorazu 𝑞 ciągu geometrycznego
Kasia: Cześć
Zadanie: Wyznaczyć iloraz 𝑞 ciągu geometrycznego an gdy 𝑎116 = 256,
zaś 𝑎127 = −0,256
Zrobiłam tak:
−0,256 = 256 * q10
q10 = −0,001
Gdy pomnożę to się zgadza ale nie mam pojęcia jak otrzymać z tego q?
Chyba że pierwiastek 10 stopnia z −0,001 to będzie ostateczne rozwiązanie?
Proszę o pomoc
14 cze 19:10
Leszek: a
116= a
1*q
115
a
127 = a
1*q
126
14 cze 19:25
Kasia: Rozumiem, że zrobiłam błąd na początku ale nadal nie wiem co dalej zrobić z tym co napisałeś
14 cze 19:29
Qulka: no nic..to pierwiastek z
14 cze 19:40
Kasia: Czyli iloraz ciągu = pierwiastek 11 stopnia z (−0,256/256)
14 cze 20:07
Kasia: ?
14 cze 20:07
Qulka: a nie prościej p 11 z (−0,001)
14 cze 20:13
Iryt:
| −0,256 | | 1 | |
| =−0,001=− |
| |
| 256 | | 103 | |
14 cze 20:19
Kasia: Dziękuje bardzo
14 cze 20:21