ciagi geomteryczne
pietrek kogucik: Nie wiem czy dobrze zrobiłem mógłby mi ktoś powiedzieć czy dobrze?
oblicz x wiedzac,ze
x−1 ; x+8 ; x−10 tworza ciag geometryczny
i zrobilem tak
a1 = x−1
a2 = x+ 8
a3 = x −10
a22 = a1 * a 3 = (x+8)2 = (x−1)(x−10) =
= x2 + 16x + 64 = x2 − 10x −x +9 =
= 2x = 55 /:27
x = 55/27
17 cze 17:44
xyz:
zamiast +9 powinno byc + 10
(trzecia linia od dolu)
17 cze 17:57
janek191:
Początek dobry
17 cze 17:57
pietrek kogucik: ok dzieki teraz wychodzi xd ladnie x = 2
reszta dobrze tak?
17 cze 17:58
janek191:
x2 + 16 x + 64 = x2 − 10 x − x + 10
27 x = − 54
x = − 2
======
17 cze 18:00
pietrek kogucik: dobra dzieki
17 cze 18:02