kombinatoryka
01: a) Ile liczb czterocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach można utworzyć wykorzystując
tylko cyfry ze zbioru {0,2,5,8}?
b) Liczba sposobów jakimi można rozmieścić 6 ponumerowanych kul w 3 ponumerowanych pudełkach
tak, że w każdym pudełku znajdą się 2 kule, jest równa
c) Liczba sposobów jakimi można rozmieścić 5 ponumerowanych kul w 2 identycznych pudełkach tak,
aby żadne pudełko nie pozostało puste, jest równa
d) Dane jest równanie x+y+z=6. Liczba takich rozwiązań (x, y, z) tego równania, że x, y, z są
liczbami całkowitymi nieujemnymi, wynosi
e) Liczba sposobów jakimi można rozmieścić 6 identycznych kul w 5 ponumerowanych pudełkach jest
równa
Czy moje odpowiedzi są dobrze?
a) 64
b) 45
c) 15
d) wyszło mi 12, ale to bardziej strzelanie niż obliczenia
e) 252
17 cze 18:35
janek191:
a) 3*3*2*1 = 18
17 cze 18:39
01: | | 4! | | 4! | | 4! | | 4! | |
a nie przypadkiem |
| + |
| + |
| + |
| ? |
| | (4−1)! | | (4−2)! | | (4−3)! | | (4−4)! | |
17 cze 18:43
01: janek191, jednak masz rację
17 cze 18:45
Mila:
d) x+y+z=6, gdzie x−y,z− całkowite nieujemne
kombinacje z powtórzeniami:
Albo
e)
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=6
kombinacje z powtórzeniami
17 cze 19:15