Liczby 1, 2 ... 7 ustawiono losowo w ciąg.
asd: Liczby 1, 2 ... 7
ustawiono losowo w ciąg. Jakie jest prawdopodobieństwo, że 3 występuje przed 4. Jeśli wiadomo,
że 4 stoi na 7 miejscu.
Wynik to 6! / 7!, czy ja coś źle liczę?..
18 cze 22:43
wredulus_pospolitus:
tak ... źle liczysz ... masz tutaj 'prawdopodobieństwo warunkowe'
Albo jak wolisz inaczej rozwiązań to wtedy −−− |Ω|
≠ 7!

tylko |Ω| =
0.5*7!
18 cze 22:56
wredulus_pospolitus:
po drugie ... skąd Ci niby wyszło to 6!
18 cze 22:56
wredulus_pospolitus:
tfu ... '4' stoi na 7 miejscu

no to |Ω| = 6!
|A| = 6!
P(A) = 1
18 cze 22:57
ABC:
jeśli 4 stoi na 7 miejscu , czyli na końcu, to 3 zawsze jest przed 4 przecież
18 cze 22:58
asd: jestem debilem jeśli chodzi o prawdopodobieństwo i kombinatorykę
stąd wyszło
18 cze 23:00