Równania
astra: Rozwiąż równanie ||x|−1| = x−10
14 cze 20:23
Qulka:

brak rozwiązań
14 cze 20:27
astra: A tak niegraficznie jak to by wyglądało? Bo robiąc tak wychodzi mi, że x=5,5 jest jedynym rozw
tego równania
14 cze 20:27
getin:
|x|−1 = x−10 lub |x|−1 = −x+10
|x| = x−9 lub |x| = −x+11
x=x−9 lub x=−x+9 lub x=−x+11 lub x=x−11
0=−9 lub x=4,5 lub x=5,5 lub 0=−11
sprawdzamy czy rzeczywiście x=4,5 oraz x=5,5 są rozwiązaniami
||4,5|−1| = 4,5−10
|4,5−1| = −5,5
|3,5| = −5,5
więc x=4,5 nie jest rozwiązaniem
||5,5|−1| = 5,5−10
|5,5−1| = −4,5
|4,5| = −4,5
więc x=5,5 też nie jest rozwiązaniem
Odp. Równanie sprzeczne, brak rozwiązań
14 cze 20:30
Qulka: tak niegraficznie to z definicji rozpisz
14 cze 20:30
astra: Dziękuję!
14 cze 20:34
kruk: ||x|−1|=x−10
A można tak ?
Dla x<10 sprzeczne a dla x≥10 możemy chyba (?) stwierdzic |x|=x oraz |x−1|=x−1 czyli będzie
x−1=x−10 sprzeczność . Ma to sens ?
14 cze 23:27
Qulka: można tak
14 cze 23:30
kruk: dzieki
14 cze 23:32