Wektory
Kusy: Podać definicję iloczynu wektorowego dwóch wektorów. Obliczyć |c|, jeżeli c = a x b oraz |a| =
2,
|b| = 5 i ∡(a,b) = 2/3 π
15 cze 21:30
janek191:
Def.
Iloczynem wektorowym pary (a, b) wektorów a, b przestrzeni zorientowanej ,
oznaczanym a x b, nazywamy wektor zerowy, gdy wektory a, b są kolinearne,
w przypadku zaś przeciwnym wektor o długości równej iloczynowi długości tych
wektorów i sinusa kąta między nimi zawartego.
Ia x b I = a b sin (a, b)
prostopadły do obu wektorów a i b
(a x b) ⊥a , ( a x b ) ⊥ b i o takim zwrocie, ze trójka ( a, b, a x b) ma orientację
zgodną z orientacją przestrzeni.
15 cze 21:54
janek191:
Def.
Iloczynem wektorowym pary (a, b) wektorów a, b przestrzeni zorientowanej ,
oznaczanym a x b, nazywamy wektor zerowy, gdy wektory a, b są kolinearne,
w przypadku zaś przeciwnym wektor o długości równej iloczynowi długości tych
wektorów i sinusa kąta między nimi zawartego.
Ia x b I = a b sin (a, b)
prostopadły do obu wektorów a i b
(a x b) ⊥a , ( a x b ) ⊥ b i o takim zwrocie, ze trójka ( a, b, a x b) ma orientację
zgodną z orientacją przestrzeni.
15 cze 21:55
janek191:
Def.
Iloczynem wektorowym pary (a, b) wektorów a, b przestrzeni zorientowanej ,
oznaczanym a x b, nazywamy wektor zerowy, gdy wektory a, b są kolinearne,
w przypadku zaś przeciwnym wektor o długości równej iloczynowi długości tych
wektorów i sinusa kąta między nimi zawartego.
Ia x b I = a b sin (a, b)
prostopadły do obu wektorów a i b
(a x b) ⊥a , ( a x b ) ⊥ b i o takim zwrocie, ze trójka ( a, b, a x b) ma orientację
zgodną z orientacją przestrzeni.
15 cze 21:55
janek191:
Ale mi fiksuje Internet
15 cze 21:56