znajdz parametr m dla którego odwrotności pierwiastków trójmianu są parą liczb..
Marta: Dla jakiego parametru 𝑚 odwrotności pierwiastków trójmianu
kwadratowego
𝑊(𝑥) = 𝑥2 − 𝑚𝑥 − 6𝑚2
są parą liczb przeciwnych?
Hej, pomoże mi ktoś z tym ?
14 cze 21:14
janek191:
Δ> 0
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | |
| + |
| = |
| = 0 |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | |
Wzory Viete'a
14 cze 21:21
ICSP: x
1 + x
2 = 0
m = 0
czyli sprzeczność.
14 cze 21:22
Marta: a = −6
b = −1
c=1
Δ = 25
Dobrze policzyłam ?
14 cze 21:28
Marta: x1 = −1/3
x2 = −1/2
i potem podstawić do tego co napisaliście?
14 cze 21:29
janek191:
Źle

a = 1
b = − m
c = − 6 m
2
14 cze 21:29
Marta: i wtedy Δ = m2 − 4 * 1 * (−6m2) = 25m2 ?
14 cze 21:32
Marta: nie ogarniam
14 cze 21:33
janek191:
Tak Δ = 25 m2
14 cze 21:35
janek191:
ICSP już rozwiązał.
Brak takiego m.
14 cze 21:37