trapez
benidorm: W trapezie ABCD o podstawach AB oraz CD, kąt BAD jest prosty oraz AB = 6, CD = 3, AD = 4.
Niech E, G, H będą odpowiednio środkami okregów opisanych na trójkatch ABC, ACD, ABD. Oblicz
pole trójkata EGH.
18 cze 06:47
18 cze 08:41
Qulka:
promień okręgu z E =1,5
promień okręgu z G =1
promień okręgu z H =12/(5+√13)
18 cze 08:45
18 cze 09:22
Qulka: P=0,5•1.5•9/8 = 27/32
18 cze 09:26
an:

△ADC≈△EGH
P
ADC=6
18 cze 10:42
Eta:

@
an
Twoje oznaczenia punktów E,G,H nie są zgodne z treścią zadania
====================================================
| | a−b | |
|GH|= |
| −−− dł. odcinka łączącego środki przekątnych w trapezie |
| | 2 | |
| | |GH | | 3 | |
i ΔGHE∼ΔABC z cechy (kk) w skali k= |
| = |
| |
| | |AD| | | 8 | |
| | P(GHE) | |
|
| =k2 i P(ADC)=6 |
| | P(ADC) | |
============
18 cze 11:41
an: Masz rację "kółko się przestawiło", ale dzięki temu zaliczyłaś dodatkowy punkcik szkoda,
że nie załączyłaś pampersa.,
18 cze 12:13
Eta:
A co? za dużo truskawek z chemią zjadłeś? i masz ... ( nie wiedziałam,że masz taką potrzebę

18 cze 13:41