Pomoże ktoś?
slipknot96: Zbadaj monotoniczność funkcji.
a) f(x)= √xlnx
b) f(x)= xlnx
c) f(x)= xex2
17 cze 17:21
slipknot96: c) f(x)= xex2−3x
17 cze 17:24
janek191:

b) f(x) = x ln x x > 0
f '(x) = ln x + 1 > 0 ⇔ ln x .> − 1 ⇔ ln x > ln e
−1 ⇔ x > e
−1
zatem
f rośnie w ( e
−1 , +
∞)
a maleje w ( 0, e
−1)
17 cze 17:32
janek191:

f(x) = x*e
x2 − 3 x
f '(x) = ( 2 x
2 −3 x + 1)*e
x2 −3 x
e
x2 −3 x > 0
więc
| | 1 | |
f '(x) > 0 ⇔ x2 − 3 x + 1 > 0 ⇔ x ∊( − ∞, |
| ) ∪ (1. +∞) |
| | 2 | |
wtedy f rośnie.
| | 1 | |
f '(x) < 0 ⇔ x ∊ ( |
| , 1 ) |
| | 2 | |
wtedy f maleje.
17 cze 17:55
janek191:
?
18 cze 12:05
styropian999: a ,,a" umiesz?
19 cze 17:02
janek191:
Za b i c nie miał kto podziękować
19 cze 17:14
Jerzy:
Potrafisz ustalić dziedzinę i policzyć pochodną ?
19 cze 17:37
ICSP: on nie chce zrozumieć i spróbować tylko chce gotowe rozwiązania.
D : x > 0 i x ≠ 1
| | ln(x) − 2 | |
f'(x) = |
| |
| | 2√xln2(x) | |
funkcja maleje gdy
ln(x) − 2 < 0
x < e
2 i x > 0 i x ≠ 1
Czyli jest malejąca przedziałami:
x ∊ (0 ; 1) , x ∊ (1 ; e
2)
funkcja rośnie gdy
ln(x) − 2 > 0
x > e
2
19 cze 17:59