ciągi
pietrek kogucik: długość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o r = 1
wyznacz długość boków trójkąta
17 cze 19:30
ICSP: 3,4,5 to trójkąt Pitagorejski
17 cze 19:41
pietrek kogucik: a moglbys rozpisac mi to? bo nie ogarniam naprawde
17 cze 19:46
salamandra: Tu nie ma co rozpisywać, ten trojkat po prostu zapamiętaj
17 cze 19:48
salamandra: 5:12:13 tez warty zapamiętania
17 cze 19:49
pietrek kogucik: no ale jak to rozpisac zeby pani sie nie przyczepila bo tak na pewno nie przejdzie, a nie
wiedzialem jak to zrobic
17 cze 19:50
Eta:

a−1, a, a+1 −−− dł. boków
z tw. Pitagorasa
(a−1)
2+a
2=(a+1)
2
a
2−2a+1+a
2=a
2+2a+1
a
2−4a=0
a(a−4)=0 , a>0 ⇒ a=4
to a−1=3 , a=4, a+1=5
Odp: 3,4,5
17 cze 19:57
salamandra: Boki:
a, a+1, a+2
a2+a2+2a+1=a2+4a+4
a2−2a−3=0
(a+1)(a−3)=0
a=−1 odrzucamy lub a=3
a=3
a+1=4
a+2=5
17 cze 19:58
pietrek kogucik: dziekuje
17 cze 20:01