Geometria analityczna
Mate: Mam mały problem z takim zadaniem:
Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(2,1,1) i prostą
l:
|2x−y+z=1
|x+y−z = 0
Ogólnie to wiem jak rozwiązać, tego typu zadanie, tylko nie wiem jak odczytać z danego równania
prostej wektor kierunkowy oraz punkt na tej prostej
14 cze 20:45
wredulus_pospolitus:
dodaj równania i masz:
3x = 1 −−−> x = 1/3
podstawiasz do drugiego równania:
y − z = −1/3
robisz 'wektora'
14 cze 20:46
Mate: Dodam że próbowałem z tego równania wylicz x,y,z ale wychodzi x=1/3 i z układu y,z wychodzi 0=0
14 cze 20:47
Mate: W jaki sposób robię 'wektora'
14 cze 20:48
Eta:
Z drutu

albo z plasteliny
14 cze 20:57
wredulus_pospolitus:
y = z − 1/3
więc robimy sobie 'dwa punkty' jak Ci łatwiej będzie z nich wektor zrobić
A = (1/3 , 1 − 1/3 , 1)
B = (1/3 , 2 − 1/3 , 2)
wektor AB = ......
14 cze 20:58
Iryt:
|2x−y+z=1
|x+y−z = 0
Przyjmuję :
z=t, t∊R
2x−y=1−t
x+y=t
===
3x=1+0*t
Równanie parametryczne prostej l:
z=t, t∊R
k
→=[0,1,1]
14 cze 20:58
Mate: Dziękuję
14 cze 23:08