stek: W pewnej firmie wylosowano 20 komputerów i otrzymano następujące dane o liczbie
napraw od chwili zakupu:
Liczba napraw xi 0 1 2 3 4
Liczba komputerów ni 3 4 10 2 1
a) Średnia liczba napraw w tej próbce wynosi A=? szt.
b) Poszczególne wartości liczby napraw różnią się od wartości przeciętnej średnio biorąc o
B=? szt.
c) Względna zmienność liczby napraw dla wszystkich komputerów wynosi C%=? .
17 cze 19:52
Qulka:
| | 3•0+4•1+10•2+2•3+1•4 | |
a) A= |
| =1,7szt |
| | 3+4+10+2+1 | |
| | 3•(0−1,7)2+4•(1−1,7)2+10•(2−1,7)2+2•(3−1,7)2+1•(4−1,7)2 | |
b) |
| |
| | 3+4+10+2+1 | |
B=
√1,01=1szt
17 cze 20:46