wyrażnia algebraiczne
nowa:
Wiedząc, że x=
√3+
√2 oblicz wartość wyrażenia:
20 cze 17:58
Patryk: Rozłóż wyrażenie ze wzoru skróconego mnożenia żebyś miał prostsze obliczenia
20 cze 18:04
Qulka:
=(x−1/x)•(x2+1+(1/x)2)=
(√3+√2 − (√3−√2) ) • ((√3+√2)2+1+(√3−√2)2) =
=2√2 • (5+2√6+1+5−2√6)=
22√2
20 cze 18:07
Mila:
x=
√3+
√2
1)
2) a
3−b
3=(a−b)
3+3ab*(a−b)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x3− |
| =(x− |
| )3+3*x* |
| *(x− |
| )=(2√2)3+3*2√2= |
| | x3 | | x | | x | | x | |
=16
√2+6
√2=22
√2
20 cze 18:33
Qulka: ja użyłam wzoru a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2) jakby się ktoś nie dopatrzył
20 cze 18:39
jc: (√3 + √2)3 −(√3−√2)3 =2( 3*3+2)√2=22√2
Zostaje co drugi wyraz, czyli drugi i ostatni.
20 cze 18:40