parametr k
Ash: Wyznacz te wartości k, dla których nierównosć (x2+2)(x2−k)+2k+1>0 jest prawdziwa dla każdej
liczby rzeczywistej x.
Wychodzi mi ciągle że 0<k<4 a w odpowiedziach jest k<4, nie wiem gdzie robię błąd. Proszę o
pomoc
19 cze 20:57
Qulka: a co robisz że Ci tak wychodzi?
19 cze 21:42
ABC:
użyłeś wzoru skróconego mnożenia i niewiadomej pomocniczej?
19 cze 21:57
Ash: po wymnożeniu i skróceniu mam:
x4+(2−k)x2+1>0 a to będzie prawdą dla wszystkich x rzeczywistych gdy za x2 podstawimy t i
delta będzie<0(możliwe że tu coś źlę rozumuję)
Δ=k2−4k<0⇔k∊(0;4)
19 cze 21:59
ICSP:
x4 + (2−k)x2 − 2k + 2k + 1 > 0
x4 + (2−k)x2 + 1 > 0
x4 + 2x2 + 1 −kx2 > 0
(x2 + 1)2 − kx2 > 0
Dla k < 0 nierówność jest prawdziwa. Dla k ≥ 0
(x2 + √kx + 1)(x2 − √kx + 1) < 0
wystarczy zatem aby
k − 4 < 0 ⇒ k < 4
19 cze 21:59
ICSP: x4 + 3x2 + 2 = 0
Nie ma pierwiastków ale "Δ"= 1 > 0
błąd jest w twoim rozumowaniu.
19 cze 22:00
Ash: ok dziękuje bardzo
19 cze 22:11