równania różniczkowe niejednorodne
kers02: Wiedząc że funkcje wektorowe y1 (t) i y2 (t) tworzą układ fundamentalny układu równań
y'=Ay+h(t), wyznaczyć równanie ogólne układu niejednorodnego.
y1(t)=[1
−1] *e2t
y2(t)=[1
2]*e3t
h(t)=[e2t
0]
[..
.. ] oznacza macierz
14 cze 23:28
Mariusz:
Zakładasz że rozwiązanie jest postaci
C1(t)y1(t)+C2(t)y2(t)
Niech y1(t) oraz y2(t) będą kolumnami macierzy B
c'(t)=B−1h(t)
14 cze 23:34
kers02: Możesz bardziej to rozwinąć?
14 cze 23:37
Mariusz:
Mógłbym przedstawić to na przykładzie ale tutaj nie ma texa będzie problem z zapisem
15 cze 00:03
Mariusz:
Niejeden zdolny student odszedł z tego forum właśnie przez brak texa
y
1(t) , y
2(t) − kolumny pewnej macierzy
Odwracasz macierz
e
2t e
3t
−e
2t 2e
3t
e
2t e
3t 1 0
−e
2t 2e
3t 0 1
e
2t e
3t 1 0
0 3e
3t 1 1
3e
2t 3e
3t 3 0
0 3e
3t 1 1
3e
2t 0 2 −1
0 3e
3t 1 1
3 0 2e
−2t −e
−2t
0 3 e
−3t e
−3t
| | 2 | | 1 | |
c1'(t)= |
| e−2t(e2t)− |
| e2t(0) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
c2'(t)= |
| e−3te2t+ |
| e−3t(0) |
| | 3 | | 3 | |
c
1(t)y
1(t)+c
2(t)y
2(t)=
Całka szczególna równania niejednorodnego to
15 cze 00:27
Mariusz:
* nie równania tylko układu
15 cze 00:27