Zadanie zamkniętne, Suma pięciu...
Adaś: Suma pięciu kolejnych liczb naturalnych jest równa 2285. Największa z tych liczb jest równa:
A.455 B.457 C.458 D.459
Jeśli to zadanie jest bardzo łatwe, to przepraszam bo nie znam własności liczb naturalnych.
Prosiłbym też o wyjaśnienie tego zadania,. Z góry dziękuje
14 cze 14:19
jaincognito: x− pierwsza liczba
x+1−druga itp itd
(x)+(x+1)+(x+2)+(x+3)+(x+4)=2285
5x+10=2285
x=455
i to jest pierwsza my szukamy najwoeskzej a nia jest x+4 wiec odp to 455+4=459
14 cze 14:24
Qulka: skoro to zadanie zamknięte to po prostu dodaj odpowiedż i 4 kolejne mniejsze od niej i sprawdź
z wynikiem w treści
14 cze 15:58
wredulus_pospolitus:
inne podejście:
x −−− liczba środkowa
(x−2) + (x−1) + x + (x+1) + (x+2) = 2285 −−−> x = 457 −−> x+2 = 459
14 cze 16:01
Qulka: naprawdę na maturze to zadanie nie pojawi się w otwartych

a przynajmniej mam nadzieję że nie zejdziemy aż tak nisko
14 cze 16:03
wredulus_pospolitus:
Qulka −−− szybciej jest obliczyć tak jak pokazałem (bądź poprzednik) niż podstawiając
14 cze 16:04
14 cze 16:06
ICSP: Pytają o ostatnią, więc dlaczego jako x oznaczacie pierwsza lub środkową?
(x−4) + (x−3) + (x−2) + (x−1) + x = 2285
5x = 2295
x = 459
14 cze 16:11
wredulus_pospolitus:
ICPS −−− bo nie lubię 'dodawać / odejmować' przed dzieleniem
14 cze 16:12
Eta:
14 cze 16:17
ICSP: Przed podzieleniem i tak musisz dodać do siebie 5 liczb
Po podzieleniu również musisz dodać do siebie 2 liczby
Ja dodaje przed podzieleniem ale po podzieleniu już nie dodaję.
To jedno dodawanie mniej!
14 cze 16:22