zadanie optymalizacyjne
anonim123: Oblicz wysokość i promień podstawy tego stożka o tworzącej długości 12 który ma największą
objętość.
Mi wychodzi r=√144−16pi a h=4√pi a w odpowiedziach jest r=4√6 i h=4√3
14 cze 15:48
wredulus_pospolitus:
no to na pewno coś masz nie tak skoro Ci się π pod pierwiastkiem 'ciągnie'
pokaż obliczenia
14 cze 15:51
wredulus_pospolitus:
gdyby w Twoich wynikach nie było π tylko '3' to byś miał/−a taką samą odpowiedź
14 cze 15:52
14 cze 16:08
fil:
Tak, ciekawe bardzo, ze wymnozylas tylko pierwszy czynnik przez 1/3pi
14 cze 16:10
anonim123: Czyli tam powinien być jeszcze nawias?
14 cze 16:13
fil: Powinno byc:
1/3pi(144−h2)h = 48pih3 − h3pi/4
14 cze 16:14
fil: 3
14 cze 16:14
Eta:
| | 1 | |
V(h)= |
| π[(144−h2)*h] ,h∊(0,12) |
| | 3 | |
V
'(h)=0
3h
2−144=0
.............
h= 4
√3 , r=4
√6
14 cze 16:16
Eta:
Po kiego licha wymnażać przez pi ?
14 cze 16:17
fil: k o n w e n c j a
14 cze 16:22
anonim123: Dziękuję
14 cze 16:33