stereometria - kąt między ścianami bocznymi
zuza:

Mam tylko szybkie pytanie: jeżeli kąt ACB jest kątem między ścianami bocznymi, to czy kąt DCS
ma 90 stopni?
Chciałam to wykorzystać aby udowodnić podobieństwo trójkątów ΔSDE i DCS
14 cze 15:35
wredulus_pospolitus:
tak ... tam jest kąt prosty ponieważ płaszczyzna do której należy trójkąt ABC zawiera dwie
wysokości ścian bocznych (proste które są prostopadłe do SE)
14 cze 15:38
ite: tak, |<DCS|=90o
14 cze 15:39
Eta:
Wszystkie takie kąty :
|∡BCE|=|∡ACS|=|∡DCS|=|∡DCE|=90o
14 cze 15:41
zuza: Dziękuję
14 cze 15:44
dsadsa: γδΔ∞∞∞∞∞∞
22 sty 23:04