15 cze 14:01
ICSP: 1) B
2) C
3) A
4) B
15 cze 14:06
ICSP: 5)
|AC| = x
|AB| = 3x
Najmniejszy kąt leży naprzeciw najkrótszego boku twierdzenie cosinusów:
| | 144 | | 12 | |
x2 = 9x2 + |
| x2 − 2*3x* |
| xcosα |
| | 25 | | 5 | |
15 cze 14:11
ICSP: 6)
f(x) = |x − 5| = m ma dwa różne rozwiązania dodatnie dla 0 < m < 5
zatem
0 < (a−1)2 − 4 < 5
4 < (a−1)2 < 9
−3 < a−1 < −2 ∧ 2 < a−1 < 3
−2 < a < −1 ∧ 3 < a < 4
15 cze 14:14
ICSP: 8)
a2 + 2a = 4b2 + 4b
a2 − 4b2 + 2a − 4b = 0
(a − 2b)(a + 2b) + 2(a − 2b) = 0
(a − 2b)(a + 2b + 2) = 0
a = 2b v a + 2b + 2 = 0
Drugi odrzucamy ponieważ a + 2b > 0 jako suma liczb dodatnich, więc wartości −2 nie mogą
przyjąć.
15 cze 14:17
kai: Dlaczego 36?
15 cze 14:19
ICSP: 9) 3cos2x + 10cos
2x = 24sinx − 3
2sin
2x + 3sinx − 2 = 0
t = sinx , |t| ≤ 1
2t
2 + 3t − 2 = 0
| | 1 | |
t = −2 v t = |
| , pierwszy odrzucamy ze względu na warunek |
| | 2 | |
| | π | | 2π | |
x = |
| + 2kπ v x = |
| + 2kπ gdzie k jest liczbą całkowitą. |
| | 3 | | 3 | |
15 cze 14:21
salamandra: | π | | 5 | |
| i |
| π  |
| 6 | | 6 | |
15 cze 14:23
herm98: 8)
a2+2a=4b2+4b / +1
a2+2a+1=4b2+4b+1
(a+1)2=(2b+1)2
a+1=2b+1
a=2b
15 cze 14:31
ICSP: 10)
a
22 = a
1a
3
a
2 = a
3 + r
a
1 = a
3 + 3r
3a
2 = 3a
3 + 3r
a
1 = a
3 + 3r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3a
2 − a
1 = 2a
3 ⇒ a
1 = 3a
2 − 2a
3
a
1 = 3a
2 − 2a
2q = a
2(3−2q)
| | a2 | | 1 | | 1 | |
q = |
| = |
| ⇒ q = |
| v q = 1 |
| | a1 | | 3 − 2q | | 2 | |
z czego dla q = 1 dostajemy ciąg stały który nie spełnia warunków zadania.
| | 1 | | 1 | | 21 | |
a1(1 + |
| + |
| ) = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
15 cze 14:35
Poprostupatryk: Jak obliczyłem a
1 i a
2 i a
3 i podałem je wszystkie w odpowiedziach to odejmą
mi jakieś punkty za to, że za dużo napisałem? Ze stresu nie przeczytałem
pod koniec robienie czego chcą
15 cze 14:39
ICSP: 11) x
2 − (3m +2)x + 2m
2 + 7m − 15 = 0
Δ = (3m + 2)
2 − (2m
2 + 7m − 15) = 7m
2 + 5m + 19 > 0 dla każdego m
Równanie ma dwa różne pierwiastki dla dowolnego m
2x
12 + 5x
1x
2 + 2x
22 = 2
4x
12 + 8x
1x
2 + 4x
22 + 2x
1x
2 = 4
4(x
1 + x
2)
2 + 2x
1x
2 = 4
4(3m + 2)
2 + 2(2m
2 + 7m − 15) = 4
40m
2 + 62m − 18 = 0
15 cze 14:41
ICSP: Interesuje ich tylko a1. Jeżeli pojawiło się śród twoich odpowiedzi to dostaniesz punkty.
Z sinusem oczywiście z******m
15 cze 14:41
salamandra: ICSP, w 11) w delcie mi wyszło m∊R \ {8}
15 cze 14:42
Poprostupatryk: Delta ta co mówi slamandra, ale wynik wyszedł dobrze
15 cze 14:43
a: Tak, ICSP, nie dał 4 w delcie

dlatego
15 cze 14:44
ICSP: faktycznie zgubiłem 4
15 cze 14:48
ICSP: 15)
Pole ekranu : 60
Oznaczamy boki ekranu przez x,y. Wtedy xy = 60
Tworzymy funkcją pola całego smartfona.
P(x,y) = (x+1)(y+0.6)
| | 60 | |
f(x) = (x+1)( |
| + 0.6) dla x > 0 i x < 60 |
| | x | |
| | 60 | |
f' = 0.6 − |
| = 0 ⇒ x = 10 |
| | x2 | |
W tym punkcie znajduje się minimum.
Wymiary: 10 i 6
15 cze 14:54
kalo: Wiecie może ile punktów stracę za to, że w 15 zadaniu przy zerowaniu pochodnej zamiast
5x2−180=0 przepisałem 5x2−108=0. Strasznie głupi błąd i nie wiem ile za to stracę.
15 cze 14:57
Frajvald: A wymiary nie 11 i 6,6? bo dodajemy te ramki
15 cze 14:57
ICSP: dużo
Równanie które zeruje pochodną nie wygląda jak twoje
15 cze 14:58
ICSP: Pytają o ekran a nie o ekran i obramowanie
15 cze 14:59
Poprostupatryk: Prosili by podać wymiary ekranu a nie ramki, więc 10cm x 6cm
15 cze 14:59
15 cze 15:01
salamandra: Dziwny link, lepiej nie klikajcie
15 cze 15:04
ICSP: strona jest zaszyfrowana.
Bezpieczniejszy niż nasza matematyka.pisz .
15 cze 15:06
salamandra: co prawda to prawda
15 cze 15:07
Poprostupatryk: 13. Z = {0,3,4,5,6,7,8,9}
1)jeżeli na pierwszym miejscu jest jedynka, to ilość takich liczb
1)jeżeli na pierwszym miejscu jest dwójka, to ilość takich liczb
1)jeżeli na pierwszym miejscu nie ma ani jedynki ani dwójki, to ilość takich liczb:
Ilość wszystkich liczb:
7*8*20*3 + 10*6*8*8 + 15*6*8*8 = 12960
15 cze 15:08
salamandra: tak
15 cze 15:09
kai: Jak wreszcie te zamknięte 4?Czemu 36, a nie 6?
15 cze 15:12
Frajvald: wiem ze to wrózenie z fusuów ale jak myślicie ze egzamintor oceni mi to zadnie 15 jak
obliczyłem szerokość i wysokość ekranu prawidłowo ale w odpowiedzi podałem wymiary całego
smartfona a nie tylko ekranu?
15 cze 15:13
Poprostupatryk: kai, nie wziąłeś pod uwagę tego √3 i √2 pewnie, też tak zrobiłem na początku ale poprawiłem
szybko
15 cze 15:14
ICSP: (
√2x +
√3y)
4
| | | |
wyraz przy x2y2 ma postać : | (√2)2(√3)2 = 36 |
| | |
15 cze 15:15
kai: aah no mogłem to z pascala sobie rozpisać, trudno
15 cze 15:16
Shizzer: Ooo już wiem czemu środek okręgu źle wyznaczyłem. Bo jak wyszły współrzędne: x=8, y=2 to ja
podstawiłem (2, 8) zamiast (8, 2). Co za durny błąd
15 cze 15:20
Chorus : można to sobie było dać nawet na (2x2 + 2xy√6 + 3 y2) (2x2 + 2xy √6 + 3 y2) "mniej
więcej widzieć" który y2 ma się połączyć z x2 żeby mieć cx2y2
15 cze 15:21
anonim123: Jakie wychodziło pole w 15?
15 cze 15:48
lolek: Czy jeśli w 8 podtawie do równania 2b pod a i wykaże że L=P to dostanę jakieś punkty ?
15 cze 15:49
marysia: Czy objetość komuś wyszła 624?
15 cze 15:49
anonim123: aha niedoczytałam zadania i podałam pole ile mniej punktów?
15 cze 15:49
getin:
potwierdzam, robiłem teraz na szybko i też wyszła mi objętość 624
co do smartfona, jeśli się przewinęły gdzieś niechcący w obliczeniach długości boków ekranu 6 i
10 to myślę że max
jeśli nie to może być −1 lub −2pkt
15 cze 15:51
marysia: Gdzie liczyłes pole?
15 cze 15:51
anonim123: w 15
15 cze 15:51
ICSP: anonim123 jak poszła maturka?
15 cze 15:52
marysia: Wyskośc trapezu 8
r=połowa h = 4
Wyskość ostrosłupa 18
V=1/3 *104*18=624
15 cze 15:54
getin:
zgadza się mam takie same wyniki tego ostrosłupa
a jeszcze co do tego 15 ze smartfonem
ciekawe jak zrobią klucz oceniania
bo w zeszłym roku było optymalizacyjne z graniastosłupem
i odejmowali AŻ 2PKT ! ! ! tylko za to że się nie napisało (oczywistych przecież) założeń a>0 i
h>0
15 cze 15:57
15 cze 16:01
anonim123: ICSP podstawa koło 70% i rozszerzenie 26% Gdzieś się dostanę na dzienne studia z takimi
wynikami?
15 cze 16:03
wer: ICSP w zadaniu 6 o godz 14:14 to znaczek lub powinien być −2<x<−1 ∨ 3<x<4, taki drobiazg
15 cze 16:05
Qulka: anonim ..spokojnie się dostaniesz gdzieś
15 cze 16:08
wer: i bez matury można się gdzieś dostać
15 cze 16:08
anonim123: A tak na poważnie?
15 cze 16:13
Poprostupatryk:
Ahh to uczucie kiedy można wreszcie zamknąć te kilkadziesiąt kart w przeglądarce z matematyki
15 cze 16:22
Matfiz: Ja bym jeszcze raz podstawe napisal bo czuje niedosyt
15 cze 16:26
Poprostupatryk:
Ja żałuję, że nie poprawiałem także podstawy w tym roku, bo by łatwe 100% wleciało
15 cze 16:28
Poprostupatryk: Jeszcze nas czeka fizyka za tydzień matfiz

Gdzie chcesz iść na studia?
15 cze 16:28
ite: @anonim123 a czym chcesz się w przyszłości zajmować? Od tego zacznij.
Nie zaczynaj od tego, gdzie są wolne miejsca ani niskie progi.
15 cze 16:29
anonim123: Myślę że może pójdę w kierunku informatyki, ale na dzienne na razie chyba nie mam możliwości
się dostać
albo coś innego związanego z matematyką i fizyką lub coś artystycznego
15 cze 16:38
Poprostupatryk:
zobacz informatykę zaocznie na pwr, znajomy też jakoś nie napisał idealnie matury i się dostał.
Możesz już iść do jakiejś fajnej pracy, zdobywać doświadczenie i studiować, fajna opcja
15 cze 16:54
Matfiz: Ja się zastanawiam między UW i SGGW w Warszawie
15 cze 17:19
kai: Zad 15 − > (x+0,6)(y+1) z tego co pamiętam, obramowanie pionowe miało po 0,5 a poziome po 0,3 i
x =6 minimum
15 cze 17:37
123: Zad 7 trochę było zbyt łatwe mogli dać za więcej punktów jakieś inne niz te, bo przy stosunku
nawet można było obliczyć te dane.
15 cze 17:44
Chorus : fajne były zadanka w tym roku

aż żałuję błędów w zadaniu 5 i 6.
Mimo wszystko mam nieodparte wrażenie że w 2 miesiące nadgoniłem z pomocą tej strony oraz Was
cały zaległy materiał.
To naprawdę cudowne że istnieje takie forum, gdzie można uzyskać genialne tłumaczenie, czy to
matura, czy studia.
Dzięki wielkie
15 cze 17:46
Mila:
| | | |
(x√2+y√3)4=∑( | )*(x*√2)i*(y*√3)j |
| | |
gdzie i+j=4
i
Podaję łatwy sposób na obliczenie wsp. c przy x
2*y
2
interesuje nas i=2 i j=2
| | 4! | |
*(√2)2*√3)2= |
| *2*3=36 |
| | 2!*2! | |
15 cze 18:17
ICSP: Ta data mnie zainteresowała.
Dlaczego tam jest 7 maja ?
15 cze 18:40
salamandra: Arkusze były podobnież wydrukowane już w marcu, zanim przełożyli matury
15 cze 18:41
Eta:
Arkusze są drukowane w październiku 2019 ( na 7 maja 2020)
Nie przewidzieli pandemii

.......... jak wszyscy na tym świecie
15 cze 18:43
ICSP: Ma to sens
15 cze 18:51