rr
Ania: Pomoże ktoś rozwiazać mi równanie różniczkowe postaci t2*s'=2ts−3. Wychodzi mi wynik s=c(x)t.
Ale licząc dalej zacinam się na równaniu t3c'(x)−3c(x)=−3. Co dalej zrobić?
18 cze 18:39
piotr: co jest zmienną: t czy x?
19 cze 11:18
Leszek: Czyli :
t2 *ds/dt = 2ts −3
Rownanie jednorodne: t2 *ds/dt = 2ts ⇒ ds/ s= 2dt/t ⇒ ln s = 2 ln t + C
Czyli : ln s = ln ( C * t2 ) ⇒ s= C*t2
ds/dt = 2t *C + t2 C '
2t3 *C + t4 C ' = 2t3C − 3 ⇒ t4 * C ' = − 3 ⇒ C ' = −3 t−4 ⇒C= −3 ∫ t−{4} dt
Dokoncz !
19 cze 18:46