całka
Olek: Całkowanie przez podstawianie
Mam taki przykład ∫x√x−3 i mam pytanie za co tu podstawić? bo próbowałem za x, x−3, i za
całość i nic
17 cze 21:34
Qulka: t za x−3
17 cze 21:48
Qulka: ∫(t+3)√t dt = ∫t3/2dt +3∫t1/2dt = ....
17 cze 21:50
Szkolniak: ∫(x
√x−3)dx=...
t=
√x−3
t
2=x−3 → x=t
2+3
dx=2tdt
| | t5 | | t3 | |
...=∫(2t2(t2+3))dt=∫(2t4+6t2)dt=2* |
| +6* |
| +C= |
| | 5 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
= |
| *t5+2t3+C= |
| *(√x−3)5+2*(√x−3)3+C |
| | 5 | | 5 | |
Ja bym zrobił w ten sposób, może ktoś potwierdzi?
17 cze 21:50
Olek: | | 2 | |
Mi wyszło tak samo, ale według kalkulatora całek to jest: |
| (√(x−3))3 * (x+2) |
| | 5 | |
17 cze 22:02
Olek: Chyba ten kalkulator coś źle policzył bo na innej stronie jest ok
17 cze 22:05
xyz: rozwiazanie 21;50 jest poprawne
rozwiazanie 22;02 rowniez jest poprawne
17 cze 22:07
Olek: @xyz mam jeszcze jedno pytanie jak w wyniku całki mam stałą, to ją się zastępuje przez c np mam
wynik 2x +1 to dopisuje robię tak 2x + 1 +c, czy 2x +c?
17 cze 22:47
Jerzy:
Wtedy 1 + C możesz zastąpić nową stałą np. A (lub C1 , bo w całkach ,choć nie wiem
dlaczego,przyjęto,że stałą oznaczają literą C)
17 cze 22:53
Jerzy:
Oczywiście to żart, jaką funkcję całkowałeś,że dostałeś wynik F(x) = 2x + 1 ?
17 cze 22:59
Olek: Żadną, to sobie wymyśliłem, bo rozważałem nad innym zadaniem i chciałem się tutaj dopytać
17 cze 23:05
Qulka: stała czyli constans czyli C
18 cze 00:22
Olek: | | dx | |
A w takiej całce ∫ |
| co podstawić za t? |
| | √ex+1 | |
18 cze 01:31
getin:
ex+1
18 cze 06:57
getin:
a jeszcze lepiej √ex+1
18 cze 07:00
Olek: Nie wychodzi mi to.
Podstawienie:
t =
√ex + 1
Pochodna:
Wyznaczenie dx
Podstawiam i mam
18 cze 14:55
ICSP: wyznaczenie dx jest jakieś takie dziwne
18 cze 15:05
Qulka: t=
√ex+1 więc e
x=t
2−1
| | ex | | t2−1 | |
dt= |
| dx= |
| dx |
| | 2√ex+1 | | 2t | |
18 cze 15:10
Olek: Tej 1 nie powinno być u góry
18 cze 15:10
Qulka: rozkładamy na ułamki proste
| | 1 | | −1 | | √ex+1−1 | |
=∫ |
| dt + ∫ |
| dt = ln|t−1| − ln|t+1| = ln| |
| | +C |
| | t−1 | | t+1 | | √ex+1+1 | |
18 cze 15:14