finanse
5353: Inwestor rozważa dwa projekty inwestycyjne, czas realizacji każdego z nich to 6 lat. Projekt I
wymaga 120 tyś nakładów w roku t=0 wpływy to 34300 zł/rok, projekt II wymaga 140 tyś nakładów
w toku t=0, a wpływy to 40tyś zł/rok. Ktory jest bardziej opłacalny dla iwnestora biorąc pod
uwage zysk?
14 cze 12:43
Qulka: co jest większe 5•34,3−120 czy 5•40−140
14 cze 13:01
5353: to drugie thx
14 cze 13:02
5353: A co jest lepsze biorac pod uwage zysk
a) jednorazowa wpłata 20 tyś na rachunek oszczędnościowy na okres dwóch lat przy kapitalizacji
z dołu i wg stopy i(4)=2,8%
b)wpłata na początku każdego miesiąca przez 2 lata kwoty 80 zł, kapitalizacja wg stopy
i(12)=3,2%
wydaje mi sie ze to 1
14 cze 13:09
Qulka:
a) 21 147 −20 000 więc zysk 1 147
b) 1 985 − 1 920= 65zł
14 cze 18:51