15 cze 21:41
ICSP: przybliżony wykres pochodnej.
Schemat jest zawsze taki sam
15 cze 21:44
TłumokMatematyczny:

jakos tak? oczywiscie ma tam byc 3 ale nie wiem jak tu sie rysuje za bardzo xD
15 cze 21:49
ICSP:
15 cze 21:51
ICSP: To wykres funkcji wielomianowej.
Którym sposobem uczyłeś się je rysować?
15 cze 21:52
15 cze 21:55
Szkolniak: Możesz zbadać czy pochodna w danym punkcie zmienia znak:
f'(x)=(x−3)(x
2+1)
f'(x)>0 ⇔ (x−3)(x
2+1)>0 ⇔ x>3
f'(x)<0 ⇔ (x−3)(x
2+1)<0 ⇔ x<3
Przebija z minusa na plus, zatem w punkcie x=3 istnieje minimum lokalne
15 cze 22:04
ICSP: a gdyby na egzaminie/maturze wyszły by 3 lub 4 lub 5 to już byś nie zrobił bo nie było tego na
lekcji?
Załączam schemat rozwiązywania nierówności:
https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html
Możesz go również stosować do rysowania wykresu(przybliżonego)
15 cze 22:05
TłumokMatematyczny: No jeżeli nie wiem jak coś zrobić, to po prostu pytam, próbuję się przygotować na wszystkie
możliwe scenariusze

Do matury jeszcze mam troche czasu, dzięki za link...
15 cze 22:12
ICSP: Nie ucz się konkretnych przypadków tylko ich ogólnych rozwiązań.
Prosze zadanie dla Ciebie:
Narysuj przybliżony wykres funkcji
f(x) = −x2(x−3)2(x−6)7(x+5)8(x + 7)3
15 cze 22:14
TłumokMatematyczny: i dzieki Szkolniak
15 cze 22:15
ICSP: Masz tutaj wysokie potęgi jak i też więcej zmiennych.
Zrobisz jeden taki przykład i resztę będziesz robił z zamkniętymi oczami.
15 cze 22:15
TłumokMatematyczny: Ale to okropnie wygląda
15 cze 22:18
ICSP: Chodzi o załapanie jak to robić.
"Pierwszy raz zawsze jest najgorszy"
15 cze 22:21
Eta:
15 cze 22:21
ABC:
Eta co to za wielbłąd popromienny mutant czterogarbny?
15 cze 22:23
ICSP: Eta jak on ma się czegoś nauczyć jak dostaje gotowe?
Z gotowca bardzo rzadko coś zapamiętasz.
15 cze 22:24
Eta:
15 cze 22:27
ABC:
To zależy ICSP, jeżeli już jesteś wyszkolony i zobaczysz takiego pięknego gotowca że się nim
zachwycisz to wtedy wchodzi do głowy, sam kilka takich przyswoiłem z tego forum
15 cze 22:29
Eta:
A pamiętasz jak dostawałeś w 2010 r gotowce ode mnie ?

I co ? widzę ,że nie zaszkodziły
15 cze 22:29
Szkolniak: Może powiem jak ja to zawsze robię, wydaje mi się że szybko idzie załapać:
1) Rysuję oś liczbową i zaznaczam na niej kolejno miejsca zerowe
2) Sprawdzam jaki znak będzie miał współczynnik przy 'x' stojącym w najwyższej potędze:
Rysowanie zaczynam zawsze od prawej strony osi:
−> dla ujemnego współczynnika zaczynam rysować od dołu
−> dla dodatniego zaczynam od góry
3) Przebijam oś OX kolejno w punktach, w których pierwiastek jest nieparzystej krotności
lub odbijam wężyka od osi OX w parzystych
Przykładowo: f(x)=x(x+2)3(x−5)4 (miejsca zerowe to −2, 0, 5)
1) Zaczynam rysować od góry od prawej, ponieważ współczynnik dodatni
2) Po kolei lecę z wężykiem:
−> przebijam w −2
−> przebijam w 0
−> odbijam w 5
15 cze 22:32
TłumokMatematyczny: nie wiem czy dobrze mysle
−x
2=0
x=0
(2)
(x−3)
2=0
x=3
(2)
(x−6)
7=0
x=6
(7)
(x+5)
8=0
x= − 5
(8)
(x+7)
3=0
x= − 7
(3)
i tam gdzie wielokrotnosc jest parzysta to odbijamy od osi a jak nieparzysta to przecinamy
15 cze 22:33
Eta:
15 cze 22:33
TłumokMatematyczny: Eta piękny rysunek
15 cze 22:34
TłumokMatematyczny: Dziękuję Szkolniak
15 cze 22:34
Eta:
Podobny do Ciebie ?
15 cze 22:35
TłumokMatematyczny: Czasem mam taką minę jak robię matematyke
15 cze 22:36
ABC:
i ta fryzura "piorun pie....ł w szczypiorek "
15 cze 22:37
Eta:
Zmień nick na
Matematyczny
to łatwiej będzie Ci szło
15 cze 22:37
TłumokMatematyczny: Myślałam nad zmianą na TłumoczkaMatematyczna bo mnie tu ciagle biorą za faceta xD
15 cze 22:39
ABC:
to niebezpieczne bo ktoś zrozumie Tłumaczka Matematyczna i będzie musiała rozwiązywać innym, ja
bym został przy Tłumoku
15 cze 22:41
ICSP: Najlepiej to zmień nick na jakiś normalny.
Twój aktualny już na wejściu sprawa wrażenie, ze w siebie nie wierzysz, a skoro ty w siebie nie
wierzysz to jaki jest sens pomagania Ci i robienia czegokolwiek?
15 cze 22:42
TłumokMatematyczny: co za poczucie humoru
15 cze 22:43
TłumokMatematyczny: ICSP czekam na propozycje
15 cze 22:44
ABC:
ja tam lubię takie autoironiczne nicki, wiele lat temu miałem na jednym forum nick Grzybica
Śluzówki Odbytu
15 cze 22:45
Qulka: może "niematematyczna"

ale nawet mając żeński nick to tak do mnie piszą w rodzaju męskim
15 cze 23:23
Qulka: albo "Matematyczna inaczej"
15 cze 23:33
Eta:
"blondynka− matematyczna"
15 cze 23:35
TłumokMatematyczny: Dobre jesteście

może wezmę te blondynę
15 cze 23:49
ICSP: ja również za blondyną
15 cze 23:49