Całka z funkcji wymiernej
Olek: Mam do obliczenia taką całkę:
| | 5x3 − 4x2 −13x + 4 | |
∫ |
| dx |
| | x4 + 10x2 +9 | |
Problem jest taki, że mianownika nie mogę sprowadzić do postaci iloczynowej i nie wiem jak
teraz znaleźć rozkład na ułamki proste
20 cze 11:42
ICSP: a czy wyrażenie
t2 + 10t + 9
potrafisz sprowadzić do postaci iloczynowej?
20 cze 11:55
ABC:
tam i na piechotę widać : x4+9x2+x2+9=x2(x2+9)+(x2+9)=(x2+9)(x2+1)
20 cze 11:58
Jerzy:
..... i bez liczenia Δ.
20 cze 11:58
Olek: no tak ale pierwiastki wychodziły mi ujemne
20 cze 12:08
Olek: nieważne coś źle pomyślałem
20 cze 12:09
Olek: | | dx | |
A taka całka ∫ |
| ? Myślałem o podstawieniu za t = 1+2cos2x i wtedy otrzymuję |
| | 1+2cos2x | |
| | −1 | | dt | |
|
| ∫ |
| i raczej coś idzie w złym kierunku |
| | 2 | | t*sinx | |
20 cze 12:21
Olek: na pewno w złym bo policzyłem źle pochodną
20 cze 12:21
ICSP: Podstawienie uniwersalne
20 cze 12:22
Olek: A taka całka ∫e−2xsinx dx ? Wiem jak zrobić ∫exsinx dx, że dwukrotnie całkuje przez części
gdzie za pochodną biorę sinx, cosx i wtedy przerzucam na drugą stronę i dziele przez 2. Ale
tutaj po drugim całkowaniu mam znak + więc nie mogę przerzucić na druga
20 cze 19:46
Olek: ok udało się
20 cze 20:06