matematykaszkolna.pl
kombinacje Patryk: Ile jest liczb parzystych 8−cyfrowych w zapisie których są co najmniej 2 trójki. Zrobiłem to z przeciwnego zdarzenia czyli jedn 0 lub jedna trójka i sa to liczby nieparzyste: 1. Liczba bez trójek, ostatnia jest nieparzysta 8*96 * 4 2. Jest jedna trójka i na końcu nieparzysta różna od trójki 8*6*95*4 3.Jest jedna trójka i jest ona cyfrą jedności 8*96*1 I teraz pytanie od czego trzeba odjąć sumę wszystkich powyższych przypadków aby wyszedł dobry wynik? Od wszystkich kompletnie liczb 8−cyfrowych? Czyli 9*107 ?
14 cze 13:27
xyz: Nie bardzo rozumiem koncepcje twojego zdarzenia przeciwnego... Ja to widze tak ze Ω − wszystkie liczby 8−cyfrowe parzyste A − wystepuja co najmniej 2 trojki No i teraz A' − wystepuje 0 lub 1 trojka wiec zdarzenie A' to takie zdarzenie w ktorym w 8−cyfrowej liczbie parzystej mamy 0 lub 1 trojke
14 cze 14:38
wredulus_pospolitus: Patryk ... tak jak pisałem skoro masz policzyć wszystkie PARZYSTE z co najmniej 2 dwójkami. To skoro liczysz wszystkie PARZYSTE z maksymalnie jedną dwójką, to tę liczbę odejmujesz od wszystkich PARZYSTYCH, a nie od wszystkich (w tym także nieparzystych) liczb.
14 cze 14:49