matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 979,
978
,
977
,
976
,
975
,
974
,
973
,
972
, ...,
całe
Zadania
Odp.
8
kasia:
1
kasia:
oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego przekątna o długości 8 tworzy z podstawą kąt o mierze 60 stopni
17
Aga:
:::rysunek::: Na trójkącie ostrokątnym ABC opisano okrąg o środku O. Styczna do okręgu w punkcie B tworzy z
3
Margoo :
Oblicz V i Ppb graniastosłupa prawidłowego czworkątnego , wiedząc ze pole podstawy graniastosłupa jest równa 32 cm
2
a kąt tworzący przekątna graniostosłupa z płąszyzna
13
Licealista:
Równanie kwadratowe na podstawie
wzorów Viete'a
6
Ann:
Gdzie mi się wkradł błąd? Trzeba udowodnić, że funkcja nie ma msc zerowych
1
piotrek:
Obliczyc pochodna:
2
danka1004:
Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym, w którym ramiona mają długość 2cm, a kąt między nimi jest równy 30 stopni. Oblicz pole powierzchni
1
stasiek:
obliczyć pole ograniczone liniami y
2
= x
3
, y=8, x=0
1
misak:
2
Czy istnieje kąt α , że sinα=−
i tgα=
4
5
3
2
jan:
Znajdz−−wszystkie−−liczby−−pierwsze j takie, ze j
2
=o
3
+1 i o jest pewną−−liczbą−−naturalna.
4
Kipic:
jak policzyc ile wynosi stopni wynosi tg α ?
√
3
tg α =−
3
2
Kipic:
Zadanie brzmi tak: Zbadaj, dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia prostych y=mx+2 oraz x + my−1 =0,
5
syllabi:
Proszę o pomoc i dokładne wytłumaczenie co i jak, bo średnio rozumiem ten temat, a brzmi on: Funkcje trygonometryczne kąta dowolnego. Mam takie przykłady:
1
Kamil:
Rozwiąż: 3
2x+2
− 9
x
= 24
1
kaka:
jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania z tali kart 52 pikowa i waleta?
2
kaka:
jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania z tali kart 52 pikowa i waleta?
1
kate:
A=<−6;10> B=(−1;2> wyznacz AuB , AnB
1
misak:
Dla jakich m punkt wspólny prostych y=2x+4 i y=x−m należy do II ćwiartki układu współrzędnych
3
Krystian:
Punkty Q, R, S leżą na okręgu o środku O i promieniu r. Styczna do okręgu w punkcie Q przecina prostą RS w punkcie P. Oblicz r jeśli |PR|=|RS|=4
√
2
oraz |PO|=10
8
enter:
jak rozłożyć na czynniki następujące wielomiany: a) 4x
3
−8y
3
4
asdf:
granica
6
patiqq:
:::rysunek::: help
6
kate:
Wyznacz x , gdy x, x+2, x+3 to trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego,
2
Jk:
Witam. Mógłbym prosić o rozpisanie jak z
2
kate:
5
W trójkącie prostokątnym tanges najmniejszego kąta
, a przeciwprostokątna 26. Wyznacz
12
boki pozostałe .
4
prosze o pomoc:
Porównaj liczby a i b , gdy
2
Suret:
Mam niestety problem z kilkoma przykładami z logarytmów, z zastanawiania się samemu niewiele wyniknęło.
2
prosze o pomoc:
Liczba 2 jest pierwiastkiem W(x)=x
3
−x
2
+mx+12. Oblicz pozostałe
2
piotrek:
obliczyc pochodna
7
Kipic:
Bezsensu Ciało A porusza się z prędkościa 36 km/h. uderza w ciało B które poruszało się z prędkością
3
Natala:
Wiedząc, że udział trzech fabryk w dostawach puszek do sklepu jest w proporcji 1:2:2 oraz warunkowe prawdopodobieństwa wadliwości wynoszą 0,1:0,3:0,4. jakie jest prawdopodobieństwo, że
1
miska:
narysuj wykres f(x)=
√
x
2
+4x+4
x+2
−
√
9−6x+x
2
x−3
2
asdf:
Takie tam...
2
wajdzik:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których suma odwrotności pierwiastków równania
mx
m−1
+
=x+1 jest większa od 1.
x+1
x
14
Kiui:
Zadanie brzmi Oblicz. Przykład wygląda tak:
4
Kasiula:
Hej
potrzebuje pomocy z tym zadaniem... Naszkicuj wykres funkcji i oblicz miejsca zerowe:
6
Mati:
Witam. Zadanie może się wydawać na pierwszy rzut oka niemożliwe, ale rozwiązanie istnieje zapewniam
. Potrzebuję podać przykład BIJEKCJI:
4
gość:
Wyznacz c
2
ze wzoru E=mc
2
/
√
1−(v
2
/c
2
)
(rozszerzony wzór Einsteina)
7
piotrek:
Obliczyc pochodna... bardzo bym prosil o krok po kroku bo nastepne przyklady bede mial analogiczne do tego wiec juz chcialbym sam . Nawet opisowa pomoc mi pomoże.
5
M.:
Przy mierzeniu objętości możesz korzystać albo z miarek używanych w gospodarstwie domowym (np. do odmierzania mąki czy ryżu), albo ze strzykawek lub miarek dołączonych do lekarstw. jak
9
Rabuś:
Zamek ma kod cyfrowy złożony z 5 cyfr. Ile jest kodów, które na pierwszym i drugim miejscu mająróżne cyfry?
9
mala:
x
2
+2x>1 Δ=8
22
das:
Dlaczego jest tak: −3≤2sinx−1≤1 / ()
2
5
miska:
3cos2x − sin2x −1>0 dla x∊ <0;2π>
2
CreIser:
oblicz objętość kuli wpisanej w stożek o średnicy podstawy 6 cm i wysokości równej 4 cm
9
mala:
równanie: −x
2
+4x=2
3
katrin:
jak obliczyć pole powierzchni ograniczonej wykresami y= x
2
− x−6 i y= −x
2
+5x + 14
4
dumka:
no to w ten fajny dzień mam prośbę aby ktoś pomógł mi rozwiązać to o to zadanie.
3
Siwy:
W czasie wakacji Marcin przejechał rowerem odcinek o długosci 120km. Gdyby jechał z predkoscia o 5km/h wieksza to przejechałby te odleglosc w czasie o 2godz krotszym. Wyznacz srednia
5
iga:
f(x)=x
2
+3x−2 dla argumentu x=
√
3
−1
1
Monia:
Ramiona AD i BC trapezu przedłużono do przecięcia w punkcie O. Wiedzą żę ab=12, cd=8, ad=6 oblicz długoś odzinka DO
4
Anulka1990:
Rozwiąż równanie
10
pytanko:
Zadanie mam rozwiązane ale coś mi w nim nie pasuje, bowiem gdzieś mi ginie 160 zł. najpierw polecenie:
10
Kipic:
:::rysunek::: Okrag o sordku O i promieniu 3 jest styczny zewnetrznie do okregu o srodku S i promieniu 1 .
29
sprd:
Witam!
10
wajdzik:
Ciąg (a
n
) jest określony wzorem rekurencyjnym:
6
Kongo:
12
Kipic:
:::rysunek::: Mam problem ;
2
Trolololo:
Ciąg (a
n
) określony jest wzorem a
n
= 3n−1 suma ilu początkowych wyrazów ciągu jest równa −14
4
na.pomoc.:
Oblicz granice: a
n
=
√
n
2
−2n
−n
13
karkat:
Czy środkowa i wysokość w trójkącie równoramiennym to to samo,czy jest tak tylko w równobocznym?
2
Michał :
Oblicz:
6
Kipic:
Wyznacz rownnaie prostyej przechodzacej przez punkt (
√
3
,−2) oraz a)prostopadlej do prostej 3
√
6
x−6y−4=0
5
Kipic:
:::rysunek::: przekatne rownolegloboku maja dlugosci 5 i 10 cm a cosinus kata miedzy nimi jest rowny
1
Michał :
4x − 2
4x − 2
*
1
x
2
Czy mogę skrócić x
2
z 4x?
4
alus:
udowodnij tożsamość
6
magdaa:
U podnóża równi pochyłej o kącie nachylenia α nadano ciału prędkość v. Ciało, ślizgając się po powierzchni równi dotarło na wysokość h. Oblicz współczynnik tarcia występujący podczas tego
4
magdaa:
:::rysunek::: Z jaka minimalną prędkością może jechać na motocyklu akrobata cyrkowy po wewnętrznej stronie
5
alinaa:
64
2
9
:0,25
5
6
zapisz liczbę w postaci potęgi o podstawie 2.
1
Goban:
a2*a4 = 1 a2
2
+ a3
2
= 5
5
ceaser I:
w graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krótsza przekątna ma 15, a krawędź podstawy jest o 9 cm krótsza od dłuższej przekątnej
10
Pacan:
W okrag o srodku O wpisano taki czworokat ABCD ze AB ma 8 BC ma 4 a masz obliczyc promien tego kregu jezeli kat miedzy promieniami AO i CO ma miare 120 stopni
2
Paulina:
Jeśli punkt S(−2,3) jest środkiem odcinka o końcach A(0,a) i B(b,−1) to: A.a+b=3
3
Kenia:
Wykaż ze 45
45
* 15
15
jest podzielna przez 75
30
19
Kenia:
Wykaż że 17
5
+ 24
4
− 13
21
jest podzielne przez 10
1
Kinga :
S
n
jest sumą n początkowych wyrazów ciągu (a
n
) wyznacz wzór ogólny tego ciągu czy jest on arytmetyczny
1
Kenia:
x
n
2
n
3
Wykaż ze liczba
+
+
jest całkowitą, n∊C
3
2
6
4
ooo:
Obraz o wymiarach 1,2m x 0,8m przedstawia pewną postać, która na obrazie tym zajmuje powierzchnię 20dm2. Oblicz prawdopodobieństwo, że mucha, która zatrzyma się na obrazie,
1
Kenia:
Wykaż ze 7
15
− 3
15
jest podzielne przez 79
11
klopsik:
narysuj i oblicz pole trojkata rownoramiennego , ktorego obwód jest równy 16 dm a podstawa jest o 1 dm dłuższa od ramienia
13
klopsik:
narysuj i oblicz pole prostokata ,w ktorym dłuższy bok jest równy 12 cm a przekatna jest o 6cm dłuższa od krótszego boku
35
tn:
sinx+cosx=
√
2
3
peccatoribus :
lim x−>0
−
xe
1/x
jak tę granicę ruszyć? De L'Hospitalem ?
3
dumka:
a jak to obliczyć h
2
= 25+
√
36+18
√
2
3
Kenia:
Udowodnij prawo: A∪(B/C) = (A∪B)?(C/A) A,B,C zbiory
6
andrzej:
Witam moze mi ktos racjonalnie wyjasnic czemu nie mozna tak skracac w rownaniach trygonometrycznych:
2
kacper:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym o wysokości 6 i ramieniu nachylonym do podstawy trójkąta pod kątem 30 stopni. Oblicz powierzchnię boczną stożka
15
dumka:
:::rysunek::: kto mi powie jak obliczyć czerowoną kreskę
3
asdaw:
Rozwiąż wielomian: −m
3
+ 9m − 8 = 0
20
olo:
narysui i oblicz pole koła,w ktorym cięciwa wyznaczona przez konce dwóch promieni ma długość 8√2m.
7
dumka:
w graniastosłupie prawdłowym sześciokątnym o krawędzi podstawy a dłuższa przekątna jest równa p. Oblicz długośc krótszej przekątnej tego graniastosłupa.
4
olka:
dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji F jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych, jeśli:
7
Klaudia188:
rozwiąż równanie 3+8+13+18+...+x = 1703
5
xo xo:
jeżeli log5 z 3 =p , to liczba log5 z 75 jest równa ?
4
klaudoa02543:
narysui i oblicz pole koła,w ktorym cięciwa wyznaczona przez konce dwóch promieni ma długość 8
√
2
m.
15
Natalie:
√
5x−2x
2
f(x)=
2−log
2x−1
(5x−4)
5
Makaveli:
Nigdzie nie mogę dojść jak to rozwiązać i prawdopodobnie nie rozwiąże, dlatego prosiłbym o obliczenie.
6
dumka:
w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ma długość 13, a przekątna ściany bocznej ma długość 12. Oblicz długość krawędzi tego graniastosłupa.
4
klaudoa02543:
narysui i oblicz pole koła,w ktorym cięciwa wyznaczona przez konce dwóch promieni ma długość 8{2}m.
2
Q:
W trójkącie prostokątnym o kątach ostrych alfa i beta dłuższa przyprostokątna leży naprzeciwko kąta alfa. Oblicz tg alfa i tg beta, jeżeli jedna z przyprostokątnych:
0
Bajka:
Kredyt 20 000zł jest oprocentowany w wysokości 16% w skali roku. Jaka powinna być rata o stałej kwocie płatności, regulowana pod koniec każdego półrocza, aby po 4 latach wartość pożyczonego
3
piotrek:
√
11−6
√
2
4
mm:
http://s24.postimage.org/t494dtif9/zadanie.jpg
Prosze o wytlumaczenie o co w tym chodzi poniewaz kompletnie nic nie rozumiem.
14
Karo:
Miejscami zerowymi funkcji:
4
Magda:
W równoległoboku tangens kąta ostrego jest równy 2,4. Krótszy bok ma długość 13, a krótsza przekątna 20. Oblicz długość dłuższej przekątnej.
2
Mm:
W rosnącym ciągu geometrycznym dane są: a6=16 i a8=4. Oblicz iloraz i jego pierwszy wyraz.
4
sebo8:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=x−4sinα, gdzie α jest kątem ostrym. Miejscem zerowym funkcji jest liczba x=2. Wyznacz kąt α.
6
potrzebująca:
Doświadczenie polega na jednokrotnym rzucie dwiema symetrycznymi sześciennymi kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że :
1
szatynka1212:
z talii 24 kart losujemy jedną kartę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosujemy kartę koloru czarnego lub asa. Proszę pomóżcie.
6
Magda:
Ze zbioru {−2,−1,0,1,2} losujemy kolejno bez zwracania liczbę a i następnie liczbę b i zapisujemy wzór funkcji f(x) = ax + b. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymamy wzór
2
Marta:
Rozwiąż równanie różniczkowe
1
y'=
1+
√
x
2
Janusz:
Rozwiąż równanie: sin(x+π/3)sin(x−π/3) = −1/2 w przedziale <0;2π>
2
Fixed:
Czyw trojkacie wzor na srodek ciezkosci to jest to samo co punkt przeciecia sie jego srodkowych?
2
kazik:
|x|<2
13
Ajtek:
Witam,
15
eeeee:
W kwadracie ABCD bok AB zawarty jest w prostej y=−
1
3
x−2, a punkt C ma współrzędne (5,3). Wyznacz współrzędne wierzchołków A,B,D. (wierzchołek B już wyznaczyłam. proszę tylko o
9
Ania_601:
Mam kolejny problem z tym samym arkuszem: http://www.zadania.info/d1/76892 tym razem zadanie 6 ?
5
Deska:
Stosując wzory redukcyjne oblicz: sin2 75 + sin2 15 − 2 sin30
2
Magda:
Kąt α jest ostry oraz sin α x cos α =
√
3
4
. Oblicz wartość wyrażenia sin
4
α+cos
4
α.
13
zielonyyy:
jak obliczyć to? :
k
2
√
3
=120
4
2
sebo8:
Krótsza przekątna równoległoboku ma długość 6 i tworzy z bokiem równoległoboku kąt o mierze 60
o
i 90
o
. Oblicz pole i obwód równoległoboku.
12
Licealista D:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny ABC o przeciwprostokątnej 12 i kącie ostrym 30stopni. Wszystkie krawędzie boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
4
Kipic:
:::rysunek:::
1
oblicz kąt sinβ jesli kat α wynosi
4
4
alicja:
Witam ,zwracam sie z ogromną prośbą o wytłumaczenie takiego zadania:
11
kryss:
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem o przekątnej długości 2. Przekątna tego prostokąta tworzy z jego bokiem będącym wysokością walca kąt 60 stopni.
11
Loulou:
Witam, mam takie zadanko: podane są 2 tabelki z danymi. Należy wyznaczyć wzór funkcji dla każdej z nich, a następnie z
9
Kipic:
:::rysunek::: Ostro .. długosc jednego z bokow trojkata jest rowna 6 a cosinus kata lezacegvo przy tym boku
9
moris:
Witam . Mam do wyliczenia miejsce zerowe z tej funkcji : (x
2
−1)(x
2
−2)podzielone przez(x+1)(x+
√
2
)
2
fafi:
graniastosłupy
6
spać:
jak obliczyć pierwiastek dodać pierwiastek? bo mam
√
20
+
√
45
6
das:
Witam, mógłbym prosić o pomoc w wyznaczaniu zbioru wartości funkcji?
11
Piotrek:
DAny jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych długości 24 i 10. Oblicz długość wysokości trójkąta opuszczonej na przeciwprostokątną?
4
Ania_601:
mógłby ktoś pomóc w 4 zadaniu z tego arkusza : http://www.zadania.info/d1/76892 bardzo prosze
12
BlackMoorgan665:
oblicz długości promienia okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie równoramiennym o podstawie 10 cm i kącie 120 stopni.
0
tomek:
Porównaj rzędy funkcji: f(n)=100n
2
+ 5n + 20
3
ineedhelp123:
Oblicz długość promienia koła wpisanego w trójkąt o bokach 13cm, 14cm, 15cm
1
Jula:
Jak obliczyć macierz odwrotną jeśli wyznacznik macierzy = 0
5
Patryk:
1 Rozwiązać nie równość: 5
x
− 20 > 5
3x−1
6
annabellee:
Może mi ktoś pomoc? Wzoruje się na innych przykladach ale w ogóle mi to nie wychodzi
rozwiąż rownanie:
2
Wiki.:
Sprawdź, czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną:
11
Kamila:
Wykaż, że w trójkącie ABC kąt między wysokością opuszczoną z wierzchołka A i dwusieczną kąta A równa się połowie różnicy kąów B i C.
2
lewy:
1.Napisz rownanie prostej prostopadlej do prostej 4x − 5y +6 = 0 i przechodzącej przez pkt (5,−4).
1
Klaudia188:
okrąg wpisany w trójkąt równoboczny ABC jest styczny do dwóch jego boków w punktach M i N. Długość łuku MN jest równa 4 cm. Oblicz pole trójkąta ABC
1
mirek:
Obliczyć sin kąta ostrego między przekatnymi prostokanta w którym stosunek sumy długości przekatnych do obwodu jest równy k.
5
Kasiuuulla:
Witam
1
tomcio:
Wyznacz równania stycznych do okręgu o równaniu x
2
+y
2
−8y=4 przechodzących przez punkt A=(−2,−1).
25
Magda:
Uzasadnij, że dla dowolnej liczny nieparzystej n, liczna n
3
−n jest podzielna przez 24.
6
DBROWN:
(1nad16) do potegi 0,25.
1
xxx:
OBLICZ LICZBĘ LUDNOŚCI NIEMIEC W 2010 ROKU PRZY ZAŁOŻENIU, ŻE PRZYROST NATURALNY WYNIESIE W CIĄGU TEGO OKRESU = − O.9 PROMILI, SALDO MIGRACJI BĘDZIE ZEROWE, A LICZBA LUDNOŚCI W 2006 ROKU
7
Lizzie:
1
Doprowadz do prostszej postaci: ||x−1|−3| * ||x−1|+3| * |
|
x
2
− 2x − 8
1
Wiola:
Sprawdź, czy podane równość są tożsamościami trygonometrycznymi: a)cosα+ctgα/cosα=1+1/sinα
1
Klaudia188:
oblicz objętość bryły powstałej w wyniku obrotu trapezu równoramiennego o kącie ostrym 30 stopni
8
Maniek:
1.Podaj zbiór wartości funkcji f(x) = − (x − 3)
2
+4 2. Oblicz cos α wiedząc, że sin α =
3
7
0
???:
9. Obliczyć prawdopodobieństwa uzyskania wygranych w Lotto oraz Mini Lotto. W Lotto losuje się 6 liczb z 49, wygrane
8
Adam 38:
Oblicz:
1
Klaudia188:
rozwiąż równanie 3+8+13+18+...+x = 1703
0
Kamil:
O godzinie 8.00 z miasta A odległego od miasta B o 140km wyjechała ciężarówka. 10min później z miasta B wyjechał samochód osobowy, który zaraz po osiągnięciu celu udał się w drogę powrotną.
2
gregr:
ze zbioru liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5 i mniejszych od 200 wybieramy jedna liczbę jakie jest prawdopodobieństwo ze będzie to liczba podzielna przez 10.
3
Sandra:
W jaki sposób mam obliczyć sin 285
2
Grander:
Wie ktoś gdzie znajdę informację o silniku trójfazowym zasilanym jednofazowo
11
Cinia:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = (m+2)x
2
+(3m−2)x + 1. Wyznacz w zależności od parametru m wzór funkcji g(x) =
1
x
1
+
1
x
2
, gdzie x
1
, x
2
są różnymi miejscami
3
tn:
π
tg(
−x)
3
Chcę to narysować. Powołam się na definicję przesunięcia o wektor.
7
Beata:
Oblicz granice funkcji :
1
Gucio:
oblicz ile jest liczb osmiocyfrowych w zapisie ktorych nie wystepuje zero natomiast wystepuja dwie dwojki i trzy trojki .
2
Golab332:
1
Madź.:
Dane są punkty odcinka A=(0,0) i B=(2,6). Symetria odcinka AB przecina oś Ox w punkcie C. Obicz współrzędne punktu C i długość odcinka BC.
20
michal:
Wyznacz współczynnik wielomianu w przy potędze x
9
. a) w(x) = (
√
2
− 1)
9
3
Ada:
dany jest trójkąt prostokątny abc. jedna z przyprostokątnych jest o 6 krótsza od przeciwprostokątnej. Wyznacz długość tej przyprostokątnej jeśli wiadomo że przeciwległy do
91
prosze o pomoc:
please na jutro musze miec to zrobione: Oblicz:
6
Paulina:
Udowodnij, że różnica liczby dwucyfrowej i liczby o tych samych cyfrach (od większej liczby odejmujemy mniejszą), lecz zapisanych w odwrotnej koleności jest podzielna przez 9.
2
wajdzik:
Różnica sześcianów:
3
alicja55555:
logarytmy :
6
Jaa:
Czworokąty, zastosowanie twierdzenia Pitagorasa.
5
wajdzik:
Rozwiąż nierówność z wartością bezwzględną:
4
Kuleczka:
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w rozwiązaniu z linka tą 16 dzieli się przez 4? http://zadane.pl/zadanie/4472618
4
Magda:
pomiędzy miastami A i B kursuje autobus. Droga między tymi miastami prowadzi przez wzgórze. Autobus jadaćy pod górę rozwija prędkość 25km/h, a z góry 50km/h. Podróż z A do B trwa 3,5h a
1
Wiola:
Zad. 5 Wykaż, że nie istnieje kąt alfa, taki, że cos (alfa) α= 3/5 i tg α = 3/4.
2
Gugu:
O zdarzeniach losowych A i B zawartych w Ω wiadomo że P(A)=1 i P(B')=1 zatem
1
Wiola:
Zad.6 Trzy liczby, których suma jest równa 45, tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli drugą liczbę
10
Paweł:
Wysokość trójkąta równobocznego jest o √3 krótsza od jego boku. Wyznacz dlugość boku trójkąta
3
TA FIZYKA:
Oblicz ogniskowa dwuwypukłej soczewki szklanej (nsz=1,5) o jednakowych promieniach krzywizn r=12cm a) w powietrzu (np ≈ 1)
1
Wiola:
zad. 2 Rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia wielomian W(x) = x
3
+ 5x
2
− 16x − 80. Proszę
1
Wiola:
Zad.4 Dana jest funkcja f określona wzorem f(x) =
√
x
2
+
√
−x
2
. Wyznacz dziedzinę i zbiór
2
cienias:
Kąt graniczny dla pewnego materialu jest równy 60 stopni. oblicz współczynnik załamania tego materiału.
1
Wiola:
zad.3. Sprawdź, czy równe są wielomiany: W
1
(x)= (x+2)
3
− (2x+3)(2x−3) i
4
blan:
Mam problem z takim zadaniem Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian p(x)=x
2
−4x−5 wiedząc że liczba 5 jest
4
annabellee:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania..:
9
szymek:
W(x) = −x
3
−x
2
+2m jest liczba −2. Oblicz wartość parametru.
1
Wiola:
Zad.1 Wykaż, że liczba a = 3
2
7
+ 3
2
9
jest podzielna przez 30. Proszę o pomoc, za którą będę wdzięczna.
0
kot :
1Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny ABCS o wszystkich krawędziach jednakowej długości. Punkt P jest środkiem wysokości SS' tego ostrosłupa. Wyznacz miarę konta APB
7
aaa:
Strzelec A trafia do celu pojedynczym strzałem z prawdopodobieństwem 0,7, strzelec B−0,6, C−0,8. Wybieramy jednego strzelca, który strzela do celu. Oblicz prawd., że cel zostanie
2
Bartek:
Wg wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym muszę obliczyć bok i wysokość trójkątów, mając podane pola. W trójkącie pierwszym pole wynosi 8√3, natomiast drugiego 5√3. Prosiłbym także o
9
Lenny:
:::rysunek::: Jak to wyliczyć ? Wiem, że z twierdzenie talesa, ale jakieś naprowadzenie by się przydało ..
8
Olga:
czesc
mam takie zadanie Pięćdziesięciu polityków zasiada do obrad przy okrągłym stole. Zakładamy ze uczestnicy
1
Maadzia:
Energia jonizacji atomu wodoru znajdującego się w stanie podstawowym wynosi Eo. Pęd fotonu emitowanego przy przejściu z orbity drugiej na orbitę pierwszą jest równy:
6
Mmm:
w graniastosłupie prawidłowym mam policzyć przekątną graniastosłupa, jak mam zaznaczyć kąt nachylenia tej przekątnej do płaszczyzny ściany bocznej? mam ogromny problem z zaznaczaniem
1
Ewka:
Wartość wyrażenia 2(sin
2
15stopni + cos
2
15 stopni) − 3tg 30stopni / 2sin 45stopni
1
Ola:
Oblicz,
1
EMPE:
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długość: AB = 8 cm i AC = 4 cm. Punkt D dzieli bok AB w stosunku AD : DB = 1 : 3. Punkt E należy do boku BC i odcinek DE jest
archiwum 979,
978
,
977
,
976
,
975
,
974
,
973