Zbió wartości funkcji, ograniczenia
das: Dlaczego jest tak:
−3≤2sinx−1≤1 / ()2
0≤(2sinx−1)2≤9
Głównie nie rozumiem skąd się wzięła ta 9.. Z góry dzięki
7 mar 23:46
jikA:
Możliwe że (−3)2 = 9.
7 mar 23:55
das: no ok, w takim razie skąd się wzięło to 0? Może przykład banalnie prosty, ale nie miałem z
czymś podobnym styczności dlatego prosiłbym o rozpisanie jak się mnoży takie ograniczenia
(chyba tak sie to nazywa)
7 mar 23:59
PW: A tak w ogóle jeśli chciałeś się dowiedzieć czegoś o sinusie, to trzeba było dodać jedynkę
stronami:
−2≤2sinx≤2
−1≤sinx≤1, czyli rewelacyjna informacja, którą jakoś dziwnie zagmatwałeś podnosząc stronami do
kwadratu.
8 mar 00:00
das: To jest tylko wycinek zadania, które rozumiem poza mnożeniem stronami... mam dojść do postaci
(2sinx−1)2+4, więc to co napisałem na pewno jest ok tylko nie wiem dlaczego tak jest
(przykład z lekcji)
8 mar 00:02
jikA:
Skoro nie wiesz to najwygodniejszym sposobem jest podstawienie za sin(x) = t wtedy
dostaniemy funkcję kwadratową gdzie t ∊ [−1 ; 1]
f(t) = (2t − 1)
2
| | 1 | |
tw = |
| ∊ [−1 ; 1] i będzie to minimum ponieważ współczynnik przy najwyższej potędze |
| | 2 | |
jest dodatni policzmy ile wynosi wartość dla tego argumentu
| | 1 | |
f(tw) = (2 * |
| − 1)2 = 0 |
| | 2 | |
teraz liczymy wartości na krańcach przedziału
f(−1) = (2 * (−1) − 1)
2 = (−3)
2 = 9
f(1) = (2 * 1 − 1)
2 = 1
2 = 1.
Dostajemy że najmniejszą wartością funkcji jest 0 a największą 9 czyli ZW = [0 ; 9].
8 mar 00:05
das: No właśnie tym sposobem potrafię, ale chciałbym też się nauczyć tamtego i zrozumieć co robię
źle
8 mar 00:07
jikA:
A przykładowo
−1 ≤ sin(x) ≤ 1 / 2
0 ≤ sin(x) ≤ 1
byś wiedział dlaczego jest 0 po lewej stronie?
8 mar 00:11
jikA:
0 ≤ sin2(x) ≤ 1
8 mar 00:12
das: No tak, to wynika z tego samego co x2 ≥0. Ale co dalej?
8 mar 00:15
jikA:
Jak co dalej?
8 mar 00:17
das: Dobra, poddaje się. Chyba nie potrafię tego zrozumieć. Może ktoś w szkole mi to wytłumaczy.
Dzięki za pomoc.
8 mar 00:22
PW: A ja mówię jeszcze raz: podnoszenie stronami do kwadratu nierówności jest najgorszym sposobem
działania − chyba idzie o to, żeby zepsuć posiadaną informację.
Na przykład
(1) −3<x<−2
po podniesieniu do kwadratu daje
0<x2<9
− wynikanie prawdziwe, ale co teraz wiemy o liczbie x? Ano, że
(2) −3<x<3
Z (1) wywnioskowałeś, że (2). Gratuluję.
8 mar 00:22
jikA:
Popieram zdanie PW że podnoszenie stronami do kwadratu to słaby sposób skoro
potrafisz sposób który zapisałeś to po co chcesz utrudniać sobie tym sposobem?
8 mar 00:25
das: | | 2 | |
Bo jak zastosować tamten sposób np przy takim przykładzie: |
| ? |
| | sin2x+1 | |
8 mar 00:28
PW: A co mamy z tym ułamkiem zrobić? Oszacować jakie przyjmuje wartości?
8 mar 00:35
jikA:
| | 2 | |
f(t) = |
| wartość będzie największa dla wartości najmniejszej mianownika |
| | t2 + 1 | |
g(t) = t
2 + 1
t
w = 0
g(t
w) = 1
f(0) = 2
więc dla t = 0 mamy wartość największą równą 2 teraz sprawdzamy na krańcach przedziału
wartości
f(−1) = 1
f(1) = 1
więc ZW = [1 ; 2].
8 mar 00:36
PW: Aż za bardzo skomplikowanie. Myślę, że wystarczy gdy uczeń napisze: mianownik m=sin
2x+1
| | 2 | |
przyjmuje najmniejszą wartość m1=0+1=1, a największą m2=1+1=2, a więc ułamek |
| waha |
| | m | |
się między
czyli
8 mar 00:45
PW: Oczywiście nierówności nieostre!
8 mar 00:48
jikA:
das chciał abym zastosował tamten sposób więc mu zastosowałem.
8 mar 00:48
PW: Jasne, jestem pełen uznania. Cały czas myślę jednak jak skracać wypowiedzi − obawiam się, że
nie uzyskałbym na maturze rozszerzonej za dobrego wyniku − z braku czasu.
8 mar 00:53
jikA:
Sprawna szybka ręka ale nie za szybka żeby kartki się nie po przepalały i byłby dobry wynik.
Ale to też jest umiejętność pisać nie za dużo ale na temat i zawrzeć najważniejsze szczegóły.
8 mar 01:04
Mila:

1) Zbiór wartości funkcji: f(x)=2sinx−1
−1≤sinx≤1 /*2
−2≤2sinx≤2 /−1
−3≤2sinx−1≤1
Z
w=<−3, 1>
8 mar 13:07