rozwiąż równanie
Klaudia188: rozwiąż równanie 3+8+13+18+...+x = 1703
7 mar 22:44
7 mar 22:45
Klaudia188: ale nie wiem pod jaki wzór to podstawić
7 mar 22:49
konda: na sume ciagu arytmetycznego
7 mar 22:50
krystek: L=Sx ( suma x wyrazów ciągu arytm) a1=3 r=5
7 mar 22:51
Licealista D: r = 5 a1 = 3
a1 + a1 + (n−1)r2 * n = 1703
Podstaw wyznaczysz sobie n. A potem z an.
7 mar 22:54
Klaudia188: an=5n−2 <−−− może ktoś sprawdzić czy dobrze bo dalej delta mi nie wychodzi jak to podstawię
pod wzór na Sn
7 mar 23:02
Klaudia188: dobra dzięki już jest git
7 mar 23:04