Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
potrzebująca: Doświadczenie polega na jednokrotnym rzucie dwiema symetrycznymi sześciennymi kostkami do gry.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że :
a) suma wyrzuconych oczek jest jest mniejsza od 7
b) tylko na jednej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje
7 mar 20:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) ile jest zdarzeń sprzyjających

liczysz z prawdopodobieństwa klasycznego
b) ile jest zdarzeń sprzyjających

liczysz z klasycznego pw.
w czym problem
7 mar 20:54
potrzebująca: No właściwie to we wszystkim bo jakoś kompletnie tego nie rozumiem
7 mar 21:32
krystek: Jaki jest zbiór zdarzeń? Ω=6*6=36
A={(1,1)(1,2)(1,3).....(1,5)
(2,1)(2,2)..............(2,4) i wypisuj dalej Ile ich będziesz miał?
7 mar 21:35
potrzebująca: 31?
7 mar 22:09
krystek: odpadnie (1,6) (2,5)(2,6)(3,4)(3,5)(3,6)...
więc skąd wzięłas 31?
7 mar 22:22
potrzebująca: no policzyłam wszystkie
7 mar 22:25