pomoc w obliczeniu prawdopodobieństwa
Natala: Wiedząc, że udział trzech fabryk w dostawach puszek do sklepu jest w proporcji 1:2:2 oraz
warunkowe prawdopodobieństwa wadliwości wynoszą 0,1:0,3:0,4. jakie jest prawdopodobieństwo, że
kupiona wadliwa puszka pochodzi z fabryki nr 2?
Bardzo proszę o ppmoc w rozwiązaniu zadania! bedę wdzięczna

Natalia
8 mar 14:01
Aga1.: x− wspólna miara
x− liczba puszek z 1 fabryki
2x− liczba puszek pochodzących z 2 fabryki
2x− liczba puszek z 3 fabryki
| | x | | 1 | |
P(A1)= |
| = |
| −− prawdopodobieństwo tego,że puszka pochodzi z pierwszej fabryki |
| | 5x | | 5 | |
P(B/A
1)=0,1 −−prawdopodobieństwo tego, że kupiona żarówka jest wadliwa, pod warunkiem,że
pochodzi z fabryki nr1.
P(B/A
2)=
P(B/A
3)=
P(B)−−prawdopodobieństwo tego,że wybrana puszka jest wadliwa
P(B)=P(B/A
1)*P(A
1)+P(B/A
2)*P(A
2)+P(B/A
3)*P(A
3)=.....
P(A
2/B)−−prawdopodobieństwo tego,że puszka pochodzi z fabryki nr 2 pod warunkiem,że jest
wadliwa.
| | P(B/A2)*P(A2) | |
P(A2/B)= |
| =.... |
| | P(B) | |
Wydaje mi się,że to tak ma wyglądać.
8 mar 14:32
Natala: dziekuję!
jeszcze jedno pytanko skąd mam wziąć np P(B/A2)? jest to dla mnie bardzo nie jasne, moge prosić
o wytłumaczenie?
8 mar 14:43
Natala: niejasne*
ok, dziekuję chyba doszlam do poprawnego rozwiąznia sama
8 mar 15:15