matematykaszkolna.pl
pomoc w obliczeniu prawdopodobieństwa Natala: Wiedząc, że udział trzech fabryk w dostawach puszek do sklepu jest w proporcji 1:2:2 oraz warunkowe prawdopodobieństwa wadliwości wynoszą 0,1:0,3:0,4. jakie jest prawdopodobieństwo, że kupiona wadliwa puszka pochodzi z fabryki nr 2? Bardzo proszę o ppmoc w rozwiązaniu zadania! bedę wdzięczna emotkaNatalia
8 mar 14:01
Aga1.: x− wspólna miara x− liczba puszek z 1 fabryki 2x− liczba puszek pochodzących z 2 fabryki 2x− liczba puszek z 3 fabryki
 x 1 
P(A1)=

=

−− prawdopodobieństwo tego,że puszka pochodzi z pierwszej fabryki
 5x 5 
 2 
P(A2)=

5 
 2 
P(A3)=

5 
P(B/A1)=0,1 −−prawdopodobieństwo tego, że kupiona żarówka jest wadliwa, pod warunkiem,że pochodzi z fabryki nr1. P(B/A2)= P(B/A3)= P(B)−−prawdopodobieństwo tego,że wybrana puszka jest wadliwa P(B)=P(B/A1)*P(A1)+P(B/A2)*P(A2)+P(B/A3)*P(A3)=..... P(A2/B)−−prawdopodobieństwo tego,że puszka pochodzi z fabryki nr 2 pod warunkiem,że jest wadliwa.
 P(B/A2)*P(A2) 
P(A2/B)=

=....
 P(B) 
Wydaje mi się,że to tak ma wyglądać.
8 mar 14:32
Natala: dziekuję! jeszcze jedno pytanko skąd mam wziąć np P(B/A2)? jest to dla mnie bardzo nie jasne, moge prosić o wytłumaczenie?
8 mar 14:43
Natala: niejasne* ok, dziekuję chyba doszlam do poprawnego rozwiąznia sama emotka
8 mar 15:15