Wiola
Wiola: Zad.6
Trzy liczby, których suma jest równa 45, tworzą ciąg arytmetyczny. Jeśli drugą liczbę
powiększymy o 3, a trzecią liczbę powiększymy o 9, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te
liczby. Pomocy

!
7 mar 19:16
konda: a+b+c=45
(a,b,c) ⇒ cg arytmetyczny, czyli 2b=a+c
(a, b+3, c+9) ⇒ cg. geometryczny, czyli (b+3)2=(c+9)a
7 mar 19:22
Wiola: dzięki za objaśnienie ale nie wiem co dalej z tym niestety...?! Już dosyć dawno przerabiałam
ten materiał i chciałam odświeżyć go bo jest mi to potrzebne aby pomóc znajomemu który
zaocznie kończy szkołę średnią. Będę wdzięczna za pomoc.
16 mar 23:21
Wiola: Ale co dalej z tym ktoś wie?
22 mar 20:55
Beti: rozwiązujesz układ trzech równań:
a = 45 − b − c
2b = 45−b−c+c
(b+3)2 = (c+9)(45−b−c)
2b = 45−b −−> 3b = 45 /:3 −−> b = 15
zostaje układ dwóch równań:
a = 45−15−c
(15+3)2 = (c+9)(45−15−c)
a = 30−c
324 = (c+9)(30−c)
rozwiąż drugie równanie, a potem podstaw do pierwszego, żeby policzyć a
22 mar 21:03
Wiola: ok spróbuje
czyli trzeba wymnożyć nawiasy
324=30c − c2 + 270 − 9c
a=30−c
324= 21c − c2 +270 ⇒ −21c = 270 − 324 − c2⇒ −21c = −54 − c2 i nie wiem jak dalej i czy to
w ogóle jest jak na razie dobrze?
22 mar 21:48
Wiola: Ktoś mi pomoże co dalej z tym ?
22 mar 22:22
Wiola: Jak mam dalej obliczyć c? Ktoś mi pomoże? Bo nie wiem co dalej z tym? Proszę ładnie o pomoc
22 mar 22:31
ICSP: a+b+c = 45
2b = a + c
z tych dwóch równać ma od razu że b = 15
czyli dopisując trzecie równanie, i przy okazji wybierając dowolne z dwóch powyższych mam :
a+c = 30 ⇒ c = 30 − a
324 = (c+9)*a
324 = (39 − a) * a
a2 − 39a + 324 = 0
Postaraj się dokończyć
22 mar 22:39
Wiola: chyba już jest późno bo nie umiem tego obliczyć
Ja liczyłam to co Beti mi pomogła zacząć.
Czyli Beti skończyła na:
a = 30−c
324 = (c+9)(30−c)
ja dalej liczyłam
a=30 − c
324=30c −c2 +270 −9c
a=30−c
c2−21c−270+324=0
a=30−c
c2−21c+54=0
Ale jak z tego obliczyć "C" i wstawić do pierwszego to nie mam pojęcia? Bo wyszło coś w rodzaju
równania kwadratowego wiec chyba obliczyć z tego delte i x1 i x2? Nie wiem co z tym dalej?
Ktos mi pomoze bo już nie kontaktuje a potrzebuje na jutro to. Proszę
22 mar 23:45
ICSP: ale to wystarczy rozwiązać to równanie kwadratowe i po rozwiązaniu otrzymasz c1 , c2. Zatem
będą dwa ciągi spełniające warunki zadania:
c1 , b , a1
c2 , b , a2
Jak się rozwiązuje równania kwadratowe myślę że wiesz
22 mar 23:55
baca:
Ciąg ar. (an): a1 = x − r, a2 = x, a3 = x + r, x − r + x + x + r = 45, x = 15
Ciąg geom. (bn): b1 = 15 − r, b2 = 15 + 3 = 18, b3 = 15 + r + 9 = 24 + r
b22 = b1*b3
324 = 15 − r)(24 + r), r2 + 9r − 36 = 0, Δ = 225, r = −12 lub r = 3
a1 = 15 + 12 = 27, a2 = 15, a3 = 15 − 12 = 3
lub
a1 = 15 − 3 = 12, a2 = 15, a3 = 15 + 3 = 18
Hej Skipper, śliniąc się z wysiłkiem tak rozwiązałem to zadanie, a Ty nie śliniąc się
i nie siląc się rozwiąż to w swoim stylu (czyli naokoło).
23 mar 00:51
Wiola: wiem jak sie oblicza delta i pierwiastki tylko nie rozumiem skąd te dwa ciągi, skoro licze
delte z wyrażenia:
c2−21c+54=0
Δ=b2 −4ac=9
√Δ=3
i teraz x1 czy c1 albo a1? = −9 i c2 lub a2 czy x2 = −6 może mi ktoś pomóc to złożyć w
jedną całość?
z kolei z tego innego równania
c2−21c+54=0
Δ=225
√Δ= 15
pierwiastki : −15 i 0 ale nie wiem jak to wszystko połączyć będę wdzieczna za pomoc połączenia
rozwiązania Beti i ICSP bo ja już sie poddaje Pomocy
23 mar 01:02