Wykaż, że w trójkącie ABC...
Kamila: Wykaż, że w trójkącie ABC kąt między wysokością opuszczoną z wierzchołka A i dwusieczną kąta A
równa się połowie różnicy kąów B i C.
3 maj 18:00
miśka: moze podobienstwo trojkatow?
3 maj 18:01
Kamila: Ale jak mam je zastosować do tego zadania...?
3 maj 18:35
@Basia:

α+y = x
x+γ+z = 180
za x wstawiam α+y
α+y+γ+z = 180
α+y+δ+β=180
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2α+2y+y+z+δ+β=360
2α = 360−2y−γ−z−δ−β
z=180−δ
y=90−β
2α=360−2(90−β)−γ−(180−δ)−δ−β
2α=360−180+2β−γ−180+δ−δ−β
2α=β−γ
α=
β−γ2
3 maj 18:55
3 maj 18:56
Kamila: Dzięki

Postaram się rozkminić
3 maj 19:02
Klara:
Można też tak:
α+x +γ= 90o −−−− to w trójkącie prostokątnym po lewej stronie
β+y = 90o −−−− " " " " prawej
dodatkowo x = y +α −−− bo to kąty równe ( dwusieczna)
więc: α+y +α+γ= β+y
2α= β − γ to α= β − γ2
3 maj 19:25
Kamila: Dzięki wam obu

Już chyba mniej więcej rozumiem.
3 maj 19:28
Klara: Miło nam
3 maj 19:32
13LateK: a gdzie tutaj na rysunku jest Z?
3 maj 22:02
BlackMoorgan665: Gdzie jest z?
7 mar 20:06
Krzysiek : A co napisala Basia. z=180−δ . teraz popatrz na pierwszy trojkat z lewej i masz kat γ i kat
x wiec gdzie bedzie kat z
7 mar 21:12