funkcja wymierna
olka: dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji F jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych,
jeśli:
a) F(x)=(m−2x)/(mx=1)
b) F(x)=(x+1)/(2x2+mx+2)
7 mar 21:33
Janek191:
a)
Odp.
Dla m = 0
=========
b)
| | x + 1 | |
f(x) = |
| |
| | 2 x2 + m x + 2 | |
Δ = m
2 − 4*2 * 2 = m
2 − 16 = ( m − 4)*( m + 4) < 0 ⇔ m ∊ ( − 4; 4)
Odp. Dla m ∊ ( − 4; 4 )
====================
7 mar 22:22
olka: a dlaczego m=0 ? bo tego nie rozumiem
7 mar 22:27
Janek191:
Dla m = 0 mianownik jest równy 1 i wtedy f(x) = −2 x − funkcja liniowa o dziedzinie D = R.
7 mar 23:04
PW: | m−2x | |
| − z uwagi na mianownik trzeba przyjąć |
| mx−1 | |
a) m=0, wtedy F(x)=2x przyjmuje wszystkie wartości rzeczywiste.
Z uwagi na postać ułamka
b) m≠
√2 i m≠−
√2, bo dla m=
√2 jest
| | √2−2x | | √2(1−√2x) | |
F(x) = |
| = |
| = −√2 |
| | √2x−1 | | √2x−1 | |
| | 1 | |
− stała na R\{ |
| }, podobnie dla m=−√2) |
| | √2 | |
| | 1 | |
c) Dla m≠0 i m≠−√2 i m≠√2 dziedziną F jest R\{ |
| }, |
| | m | |
należy sprawdzić, czy przyjmuje wszystkie wartości rzeczywiste rozwiązując równanie
F(x)=a dla dowolnej a∊R
−2x+m=a(mx−1)
−2x+m=amx−a
(1) m+a = (2+am)x
| | 2 | |
Widać, że jeżeli a≠−m, i a=− |
| równanie nie ma rozwiązania (prawa strona jest zerem, a |
| | m | |
lewa − nie), a więc istnieje liczba, która nie należy do zbioru wartości.
| | 2 | |
Gdyby równanie (1) miało mieć rozwiązanie, to musiałoby być a=−m i a=− |
| , to znaczy |
| | m | |
| | 2 | |
m= |
| , czyli m=√2 lub m=−√2, a te przypadki wykluczyliśmy z uwagi na b). |
| | m | |
Odpowiedź: Zbiór wartości funkcji F jest całym zbiorem liczb rzeczywistych tylko dla m=0.
7 mar 23:11