pytanie
tn: Chcę to narysować.
Powołam się na definicję przesunięcia o wektor.
g(x) = f(x−p) + q
wykres funkcji g jest wykresem funkcji f przesuniętym o wektor u = [p,q]
i teraz tak samo
mamy −tgx
| | π | |
O jaki wektor trzeba ją przesuną. No więc o [ |
| ;0] |
| | 3 | |
A to dlatego, że:
tg(−x).O jaki taką funkcję należy przesunąc wektor, aby uzyskać to co chcemy:
| | π | | π | |
tg(−(x− |
| )) = tg(−x+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
No i mamy efekt.
Czyli narysuję tg(−x) a potem przesuną o π/3 w prawo
Ok, całe moje rozumowanie ?