prawdopodobieństwo
Olga: czesc

mam takie zadanie
Pięćdziesięciu polityków zasiada do obrad przy okrągłym stole. Zakładamy ze uczestnicy
negocjacji losują numerowane krzesła. Jakie jest prawdopodobienstwo tego ze prezes i dwóch
wiceprezesów jednego z ugrupowań politycznych usiądą obok siebie ?
w odpowiedziach jest podane:
6!*47!*5050!
i nie wiem skąd wzieło się to 50 w liczniku moim zdaniem powinno byc 49

mógłby ktoś mi to
wytłumaczyć
7 mar 18:21
Andrzej: Ja bym się bardziej zastanawiał skąd w tym liczniku się wzięło 6! ...
7 mar 18:33
Basia:
losujemy pierwsze miejsce i mamy 50 możliwości
drugie może być po prawej lub po lewej czyli 2 możliwości
trzecie po prawej lub po lewej tej grupy i znowu 2 możliwości
moim zdaniem w liczniku powinno być 50*2*2*3!*47! = 4!*47!*50
nie wiem skąd 6!
7 mar 18:34
Olga: tak rzeczywiście moj blad ma byc 3!
7 mar 18:36
Olga: zamiast 6!
bo 3! to są te mozliwosci na jakie moga usiasz prezes i wice obok siebie tak
7 mar 18:37
Olga: a 47! ta cala reszta wiec skad to 50 sie tam wzielo?
7 mar 18:41
Andrzej: No dobra, mój pierwszy wpis był żartem.
Moim zdaniem w odpowiedziach masz błąd drukarski lub źle przepisałaś.
| | 3!*47!*50 | | 6*47!*50 | |
Bo powinno być |
| lub inaczej mówiąc |
| (bo 3! = 6) |
| | 50! | | 50! | |
A dlaczego: Losujemy na 50 sposobów miejsce dla "środkowego", w ten sposób jednoznacznie też
określając miejsce dla lewego i prawego. Czyli mamy już 3 miejsca dla tych panów, i oni mogą
na nich usiąść na 3! sposobów. Pozostali na 47! sposobów
czyli 50 * 3! * 47!
| | 50 | | 1 | |
Zauważ, że |
| = |
| , dlatego czasem mówimy, że przy okrągłym stole można usiąść |
| | 50! | | 49! | |
na (n−1)! sposobów
7 mar 18:42
Basia:
tak nie trzeba mnożyć przez 4 (te układy się potem pokrywają)
tylko przez 3!
7 mar 18:42
Olga: ahaa no teraz juz rozumiem

dzieki
7 mar 18:46